De markenNieuwsRegio'sVakantie

Meedoen met oude ambachten in de Marken

De gemiddelde Italiëfan zit niet twee weken lang op een Italiaans strand. Er op uit is het credo! Er is in Italië dan ook zoveel te zien maar ook te doen. Daarom tippen we in dit artikel even de oude ambachten in de regio De Marken (Le Marche). Net als op Koningsdag bij ons mag je ook hier actief meedoen.  

Federico Brocani is de oprichter van Marchecraft en daarmee wil hij oude ambachten die dreigen te verdwijnen onder de aandacht te brengen. Ze zijn van grote waarde voor het behoud van de tradities in de regio. Federico organiseert daarom ‘experiences’ voor mensen die tijdens hun vakantie iets creatiefs willen doen. Marchecraft is een soort marktplaats voor nieuwe toeristische uitjes. De ambachtslieden en de plaatselijke bevolking zijn er nauw bij betrokken. Zo weet je als toerist zeker dat je op een authentieke manier de regio beleeft. De ambachtslieden wijden je als deelnemer volledig in, in de geheimen van hun werk door je zelf iets te laten maken. Naast de ervaring neem je dus ook eigen handgemaakt ‘werk’ mee als souvenir! Op de website van Marchecraft vonden we onder andere deze leuke uitjes maar er is nog veel meer te doen.

Papier scheppen in Fabriano

Fabriano was een van de eerste papiersteden in Europa. Op het hoogtepunt van de papierindustrie waren er wel 40 papierfabriekjes ook wel gualchiere genaamd. Het museum dat je kan bezoeken is gevestigd in een oud klooster dat onlangs gerestaureerd is. Niet alleen het museum is een bezoek waard, ook de oude binnenstad met zijn smalle straatjes en levendige centrum mag je zeker niet overslaan. In het museum maakt men sinds de 13e eeuw papier en ook het watermerk werd hier uitgevonden. In de werkplaats van Tiberi kun je zien hoe het papier scheppen gaat en als je wilt mag je het zelf ook uitproberen. Tegenwoordig wordt hier kostbaar papier gemaakt, o.a. de basis voor de eurobiljetten, maar ook teken- en aquarelpapier van hoge kwaliteit.

Hoeden vlechten in Montappone

Hoeden vlechten in Montappone

Het hoedenmuseum, Museo del Cappello, van Montappone vind je in de provincie Fermo. Je wordt hier vanzelf enthousiast door de enorm betrokken medewerkers. Om de hoeden te maken wordt er een speciaal soort graan gebruikt. In deze streek verbouwde men eeuwenlang het inheemse Iarvicella graan, een soort met zeer lange halmen. Het graan verwerkte men tot brood of pasta, de halmen dienden als basismateriaal voor strohoeden.

Aanvankelijk gebeurde alles met de hand, maar aan het einde van de 19de, begin 20ste eeuw werd de productie machinaal. Dit verlichtte het werk en maakte productie op grote schaal mogelijk. Iedereen op het platteland kon zo’n strohoed wel gebruiken en ze werden dan ook deur aan deur verkocht. Zo’n verkoper had een grote stok op zijn schouders waar verschillende hoeden aan hingen. Zo groeide hier langzaamaan een belangrijke hoedenindustrie, met al lang niet meer uitsluitend het stro als basismateriaal maar ook wilgenhout, wol, vilt, linnen enz… Tegenwoordig maken ze hier nog 70% van de luxe hoeden voor de hoogwaardige mode uit heel Italië en Europa!

De pigmenten-professor

De pigmentprofessor aan het werk

In het plaatsje Montefiore dell’Aso in het zuiden van De Marken bevindt zich het atelier van professor Butta. La Campana is een schitterend gerestaureerd gebouw gelegen in een mooi gebied, omgeven door heuvels en prachtige panorama’s. De sympathieke professor geeft rondleidingen door zijn gigantische cactuscollectie en het enorme laboratorium. Daar staan pannetjes op het vuur te pruttelen en zie je zakken vol materiaal.

Signor Butta reisde de wereld rond om zijn kennis over te brengen en op te doen. Hij onderwees zelfs aan de Academie van de Schone Kunsten in Rome. Zijn leerlingen waren afkomstig uit de hele wereld. Bij het restaureren van oude schilderijen, of wandtapijten was het natuurlijk altijd de vraag hoe de kleur tot stand was gekomen. Vroeger gebeurde dat allemaal met natuurlijk materiaal, afkomstig van dieren, planten of mineralen. De professor geeft een demonstratie van het magische proces van het kleuren van stoffen. Na afloop van de workshop kun je het winkeltje bezoeken waar ze producten van de agriturismo verkopen zoals jam, fruit en kledingstukken die met de eigen kleuren geverfd zijn.

Buffels en Cannabis

Denk je aan buffels dan denk je aan Campanië. Maar hennep komt echt uit De Marken. Die cannabis produceert trouwens nauwelijks THC dus de koeien waar het nu ook over gaat worden niet gek, ondanks dat ze direct naast de akkers staan. In 1939 bouwde markies Antonio Trionfo Honorati, vlakbij de plaats Jesi een stal met 30 melkkoeien van het Friese ras. De verse rauwe melk koelde men af tot 4 graden, bottelde men met de hand en verkocht men dan van deur tot deur. De derde generatie, de kleinkinderen Antonio en Giulia, hanteren nog steeds de rechtstreekse formule van producent tot klant. Antonio is verantwoordelijk voor de landbouw en de veeteelt, terwijl zijn zus Giulia in 2004 de kaasmakerij met verkooppunt opende.

Achter de stallen bevindt zich één van de cannabisvelden. De landbouw richtte zich oorspronkelijk op het verbouwen van het veevoer voor de buffels en koeien, maar kleinzoon Antonio wilde terug naar een traditioneel product. Dat werd hennep, waarvan Italië ooit één van de grootste producenten was. De plant is namelijk zeer veelzijdig; gezonde olie, meel voor brood, vezels voor touwen, kleding en isolerend bouwmateriaal en grondstof voor cosmetische producten. Bovendien bevat het de ontspannende stof cannabidiol, ofwel CBD. De olie daarvan is in Nederland een hit. En voor zijn koeien is het ook heel goed zegt Antonio!

Er zijn nu 300 buffels en koeien op de boerderij. Je kunt op aanvraag het bedrijf bezoeken met aansluitend een proeverij van boerderijproducten zoals verse buffelmozzarella en andere kaasproducten. De boerderijwinkel is dagelijks geopend en achter de toonbank zie je door een venster de kaasfabriek

Laat je inspireren op www.marchecraft. com. In de buurt hebben veel Nederlanders een fraaie agriturismo of B&B. Kijk eens naar vakantiehuis La Valle Verde van Erik en Marion of La Girandola van Isabelle en Erik die ons tipten voor dit artikel. www.lavalleverde.com en www.lagirandola.eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button