NieuwsPiemonteRegio'sVakantieWintersport

Margheritahut is het hoogste bouwwerk van Europa

De Margheritahut is het hoogste bouwwerk van Europa. Het hoogste gelegen om precies te zijn. De hut is op de top van de Punta Gnifetti gebouwd op 4.554 meter boven zeeniveau.

De Margheritahut is vernoemd naar, je raadt het al, Margherita van Savoye, dezelfde dame naar wie ook de pizza is vernoemd. Ze opende de hut al op 18 augustus 1893. De bouw begon een paar jaar eerder en was een idee van de Italiaanse Alpenclub. Destijds deden ze al aan ‘prefab’ bouwen. De onderdelen werden door ezels en door mannen te voet naar boven gesleept en daar in elkaar gezet. In de jaren 70 van de vorige eeuw is er een grote verbouwing geweest.

In de hut werd al snel medisch onderzoek gedaan naar de gevolgen van een verblijf op grote hoogte. Natuurlijk waren de weermannen er als de kippen bij om metingen te doen op deze plek. De laagste geregistreerde temperatuur was −41 °C in de winter van 1928-1929. Deze eeuw werd het in 2005 nog −37,5!

Trouwen!

Sinds 2017 kan je trouwen in de hut. De burgemeester van het plaatsje Alagna Valsesia, doet dan een paar mooie woorden en daarna zeg je als het goed is ‘Ja’, op meer dan vier kilometer hoogte. Je moet wel samen met je lief te voet de tocht naar de hut ondernemen via een lange gletsjerwandeling. Maar als je dat overleeft moet het huwelijk een peulenschil zijn denken we.

De hut is in de zomermaanden geopend, van begin juni tot begin september, de exacte data variëren van jaar tot jaar. Er zijn dan 70 bedden om te overnachten. In de winter zijn er maar twaalf beschikbaar en dan is er ook geen beheerder.

Margheritahut ligt op de grens van Italië en Zwitserland in het Monte Rosa-massief. Je kan daar ook skiën, De lift gaat er tot bijna 3.300 meter hoog. De klim naar de hut begint in het dichtstbijzijnde dorpje Alagna Valsesia in Piemonte. Aan de Zwitserse kant is het bekende skioord Zermatt dichtbij.

Berghut aan de wandel

Een andere hoge Italiaanse berghut is al een tijdje aan de wandel richting Zwitserland. Het gaat om de Rifugio Guide del Cervino. Het onderkomen ligt op de 3.480 meter hoge top van de Testa Grigia, regio Valle d’Aosta, en daaronder rommelt het. De Theodul-gletsjer smelt langzaam en daardoor schuift het gesteente met daarop de hut. Die werd ruim aan de Italiaanse kant gebouwd maar nu ligt hij opeens voor twee derde op Zwitsers grondgebied.

Kleine grensaanpassingen gebeuren wel vaker, maar dit is een apart geval. Het onroerend goed is nu bijna roerend! De Italianen houden de toeristisch aantrekkelijke hut graag op hun grondgebied, maar daar gingen de Zwitsers niet uno-due-tre mee akkoord. Ondertussen lijkt er een compromis op komst. De uitbater is overtuigd van een grenscorrectie. “We schenken Italiaanse wijn, eten Italiaans en betalen Italiaanse belasting dus Rifugio Guide del Cervino blijft Italië!”.

Margheritahut is het hoogste bouwwerk van Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button