algemeenNieuws

Marathons in Italië 2024

Je hebt mensen die Italië-liefhebber zijn en ook nog hardloopfanaat. Je Giornale-redacteur is zo iemand die altijd de hardloopschoenen als eerste in de koffer doet. Het doorgaans geaccidenteerde terrein maakt hardlopen in Italië extra interessant en over het genot van het mooie landschap hoeven we niets uit te leggen. Een van onze meest bijzondere loopjes was toch wel de rondjes op een van de Tremiti-eilanden, dat met een doorsnee van twee kilometer in de buurt kwam van een atletiekbaan met zeezicht en ondergaande zon. Dit zijn de Marathons in Italië 2024.

Marathons in Italië

New York, Rotterdam en Berlijn zijn populair maar ze missen toch echt de schoonheid van de Italiaanse steden. Wat is er nu mooier dan 42 kilometer langs de kanalen in Venetië, langs de Arno en Duomo in Florence of over het Vaticaanplein, om vervolgens als een Romeinse held te finishen onder de triomfboog bij het Colosseum? Inspirerender gaat het hardlopen niet worden. Inschrijven gaat tegenwoordig een stuk makkelijker via internet dus niets ligt een Italiaanse hardloopreis in de weg.

Marathons in Italië 2022
Ererondje over het San Marco plein tijdens de Venetiëmarathon

Het enige bezwaar zou kunnen zijn dat je het voor de tijd niet hoeft te doen want Italië is zelden plat en koel. Ondanks dat de organisatoren meestal een redelijk vlak parcours bouwen, er vroeg wordt gestart en de meeste grote marathons in het late najaar of vroege voorjaar plaatsvinden, worden er geen wereldrecords gebroken in de Italiaanse steden. Maar zoals alles in Italië moet je ook in dit geval, net als de Italianen, geen haast hebben en de tijd nemen om te genieten!

We zetten de belangrijkste Italiaanse stedenmarathons op een rij en een bijzonder Nederlands initiatief. Onderaan dit artikel een overzicht met ook de kleinere marathons.

Marathon di San Valentino, februari

Marathons in Italië 2022
De Valentijnsmarathon in Terni, Umbrië.

Sportieve geliefden moeten deze dag naar Terni in Umbrië. Ten eerste om de basiliek van San Valentino (de aanstichter van Valentijnsdag) te bezoeken en daarna de Marathon di San Valentino te lopen door de stad. Klik hier voor de site van de Marathon.

Marathon van Rome, 17 maart

Een lekker fris regenbuitje in Rome is beter dan 30 graden plus!

Hardlopen tussen meer dan 2.000 jaar historie, wat wil een renmens nog meer. Er is ruimte genoeg, helemaal als de auto’s in sommige straten op zondag geweerd worden. Villa Borghese, de oevers van de Tiber en de omgeving van het Colosseum. In tegenstelling tot de Marathon van Rotterdam waar de Erasmusbrug de enige berg is moet je in Rome wel afrekenen met de zeven heuvels waarop de stad gebouwd is.

De marathon van Rome is voor sportieve Italië-liefhebbers een ‘once-in-a-lifetime’. Aan de marathon doen 30.000 deelnemers uit de hele wereld mee en de finish is bij het Colosseum.
website Rome Marathon

TIP: SightJogging

In diverse bekende hardloopsteden zoals Berlijn, New York en Buenos Aires en Rotterdam kan je tegenwoordig Sightjoggen. Zo ook in Rome. Samen met een gids kom je joggend langs verschillende bezienswaardigheden en dat zijn er in de eeuwige stad nogal wat. Een leuke en snelle manier om alle mooie dingen te zien. De prijs van € 35 per uur p.p. voor een groepje van vier vonden we trouwens minder sympathiek.

Marathon van het Gardameer, 14 april

De marathon van het Gardameer loopt nu ook een deel over het nieuwe fietspad dat zo fraai is aangelegd langs de rotsen van het meer,

Sylvia Van der Male deelt onze Italië- en renpassie. Ze mailde ons ooit over haar deelname aan de marathon van het Gardameer. De gedachten alleen al van een parcours rondom het mooie meer doet het hardloophart sneller kloppen. Bij Sylvia zit het hart ook nog op de goede plaats want ze zamelde met veel succes geld in voor het Diabetesfonds, geïnspireerd door haar vader die de ziekte kreeg. Ook liep ze toen een persoonlijk record van 3:37:02. Een uitstekende prestatie die ze daarna nog verbeterde.

Het parcours is voor driekwart langs het meer en de wegen zijn afgesloten voor auto’s. De route loopt van Limone via Riva del Garda naar Malcesine aan de noordkant van het meer. Dit jaar wordt er ook gelopen over het spectaculaire nieuwe fiets- en wandelpad dat boven het meer hangt.

Lees ook haar verhaal Sylvia van de Marathon van Milaan.

Meer informatie van de Lake Garda Marathon www.lakegardamarathon.com 

Dolomyths Run Val di Fassa, 20 juli

De Dolomyths Run Val di Fassa is dan wel geen echte marathon maar dit plaatje alleen al willen we je niet onthouden. Het is ieder jaar in juli dus boek je vakantie er maar omheen. De afstanden zijn 2-enhalf, 22, 25 of 60 kilometer. Deze langste afstand telt 3.580 hoogtemeters.

Website

1/2 marathon. Stelvio for Life, 31augustus 2024

Hardlopen en fietsen naar de top van de Stelvio
Hardlopen en fietsen naar de top van de Stelvio

Na het succesvolle Alpe d’HuZes begon met veel succes een variant in Italië,  Stelvio for Life. Fietsen maar ook hardlopen naar een van de hoogste bergen van Italië voor het goede doel. De afstand is een halve marathon omhoog, 1.533 hoogtemeters naar de Passo dello Stelvio. Voor elke hoogtemeter zamelt een deelnemer minimaal € 1,- aan sponsorgeld in.
stelvioforlife.nl

Marathon van Venetië, 27 oktober

De marathon van Venetië is de laatste jaren sterk gegroeid en dat leidde tot hoofdbrekens want de nauwe straten laten simpelweg geen lopende massa’s toe. De organisatie deed wat aanpassingen en kan nu 8.000 deelnemers laten lopen. Die schrijven zich op tijd in want het parcours is met name de laatste 10 kilometer spectaculair, grotendeels vlak en de temperatuur is eind oktober ook prima.

Marathons in Italië 2022

Speciaal voor de marathon worden er pontons over de kanalen aangelegd en voor de vele trappen ligt een mooie hellingbaan. De start is nabij Padova en dan gaat het via Mestre naar Venetië. De laatste kilometers voeren langs en over het water met vlak voor de meet een (ere)rondje op het San Marco plein!

De inschrijving wordt doorgaans al in de zomer gesloten voor het evenement omdat dan de deelnemerslimiet is bereikt.
www.venicemarathon.it

Marathon van Turijn, 1 december

Marathon van Turijn
Marathon van Turijn

Minder voor de hand ligt de marathon van Turijn maar de recensies zijn uitstekend. Voor wie niet van grote loopmassa’s houdt is deze kleine marathon met zo’n 2.000 deelnemers een prima optie. Goed georganiseerd, een vlak en mooi parcours door de brede straten van de ietwat ondergewaardeerde Noord-Italiaanse stad. In 2021 kreeg deze marathon een nieuw en nog sneller parcours.

Website marathon Turijn

Marathon Florence, 24 november

Lopen langs de Arno tijdens de Marathon van Florence
Lopen langs de Arno tijdens de Marathon van Florence

In Florence hoef je in tegenstelling tot Venetië meestal wat minder vroeg in te schrijven. Op de website staan soms mooie last-minute aanbiedingen.

De marathon zelf is met meer dan 10.000 deelnemers na Rome de tweede van Italië en de organisatie meldt ook trots dat ze in de top 20 van de wereld zitten. De route voert langs alle schitterende monumenten; het Domplein, Piazza della Signoria en de Ponte Vecchio om uiteindelijk op het Piazza Santa Croce te finishen. Het parcours is grotendeels vlak.
www.firenzemarathon.it

Valtellina Wine Trail, 9 november

Hou je van wijn en trailrunning dan is de Valtellina Wine Trail echt wat voor jou. Deze wedstrijd krijgt ieder jaar ruim 2.500 deelnemers aan de start. Je loopt door de mooie wijngaarden en zelfs door de wijnkelders! De pluk is rond deze tijd al geweest dus de boeren zijn niet meer bang voor schade. Een geweldige beleving. Lees ons verhaal.

www.valtellinawinetrail.com

Palermo, 17 november

Marathons in Italië 2022
Foto: S.re Clemente

Lees hier het verslag van Egon Hus die de marathon van Palermo liep.

Marathon van Pisa, 15 december

Marathons in Italie

Egon Hus deed in 2013 als enige Nederlander mee met deze kleine marathon in stad van de toren. Hij schreef een mooi verhaal, lees hier het artikel. Meer over deze goed georganiseerde marathon via de site. www.pisacitymarathon.com

Kleine marathons in Italië 2024

Kijk op de websites voor de exacte datum. De maand is een indicatie.

JANUARI

CREVALCORE (BO) – Maratona di Crevalcore – SITE
RAGUSA (RG) – Hybla-Barocco Marathon – SITE
CHIARAMONTE GULFI (RG) – Maratona alla Filippide – SITE

FEBRUARI

SAN BENEDETTO DEL TRONTO (AP) – 13° Maratona sulla sabbia – SITE
MESSINA (ME) – Messina Marathon – SITE
TERNI (TR) Maratona di San Valentino – SITE
SALSOMAGGIORE TERME (PR) Maratone delle Terre Verdiane – SITE

MAART

ROME (RM) – Maratona di Roma – SITE
CONEGLIANO (TV) Treviso Marathon – SITE
CASTIGLIONE DEL LAGO (PG) – Strasimeno Marathon – SITE
BRESCIA (BS) – Brescia Art Marathon – SITE
FERRARA (FE) – Ferrara Marathon – SITE
CIVIDALE (UD) – Unesco Citis Marathon – SITE
RIMINI (RN) – Rimini Marathon – SITE
LIMONE SUL GARDA (BS) – Lake Garda Marathon – SITE

APRIL

MILAAN (MI) – Milano Marathon – SITE
RUSSI (RA) – Maratona del Lamone – SITE
PADOVA (PD) Maratona S. Antonio – SITE 

MEI

TRIESTE (TS) – Maratona d’Europa – SITE
BARCHI (PU) – Collemar-athon – SITE
COLLELONGO (AQ) – Ecomaratona dei Marsi – SITE

JUNI

JULI

BRIXEN (BZ) – Brixen Dolomiten Marathon – SITE
BUSANA (RE) – Ecomaratona del Ventasso – SITE

AUGUSTUS

SEPTEMBER

FORLI’ (FC) – Maratona del Presidente – SITE
CESENATICO (FC) – Maratona Alzheimer – SITE
VARESE (VA) – Varese Lake marathon SITE
PORTO SAN GIORGIO (AP) – Maratona del Piceno Fermano – SITE

OKTOBER

BORGO SAN LORENZO (FI) – Maratona del Mugello – SITE 
CASTELNOVO BERARDENGA (SI) – ecomaratona del Chianti – SITE
VENETIË (VE) – Venice Marathon – SITE
LUCCA (LU) – Lucca Marathon – SITE
ALBA (CN) – Ecomaratona del Barbaresco e del Tartufo Bianco – SITE

NOVEMBER

VERBANIA (VB) – Lago Maggiore Marathon – SITE
NAPELS – Neapolis marathon SITE
TURIJN (TO) – Turin Marathon – SITE
RAVENNA (RA) – Maratona Ravenna Città d’Arte – SITE
LIVORNO (LI) – Maratona Città di Livorno – SITE
PALERMO (PA) – Maratona di Palermo – SITE
FLORENCE (FI) – Firenze Marathon – SITE
VERONA (VR) – Verona Marathon – SITE
CHIURO (SO) –  Valtellina Wine Trail – SITE

DECEMBER

REGGIO EMILIA (RE) – Maratona di Reggio Emilia – SITE
TRANI (BT) – Maratona delle Cattedrali – SITE
PISA (PI) – Pisa Marathon – SITE

Een reactie

  1. Gaaf! Ben zelf ook een Italie fan en hardloper die marathons in Italie loopt (inmiddels 7). Toen ik mijn eerste marathon in Italie had gelopen (Rome 2010) zat ik uitgeput op de grond naast het colosseum en nam me voor 10 marathons in Italie te gaan lopen. Mijn doel is nu mijn 10e marathon in Italie (Venetie) te lopen in het jaar dat ik 50 wordt met een tijd onder de 3:00:00). Gaandeweg heb ik mijn tijden verbetert (Rome was 3:38) en mijn laatste was weer een nieuw PR (Pisa 3:11). Elke marathon was een feest. Na Rome kwamen Milaan, Firenze, Padova, Verona, Napoli en Pisa. De volgende in mei 2014. Graag kom ik met je in contact.

    Groet,
    Egon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button