Magnum ijs in Italië gemaakt
Als we heel eerlijk zijn gaat er niets boven een ambachtelijk gemaakt Italiaans ijsje in de vakantie. Maar de bekende Magnums staan ook overal op de kaart en dat is ook niet zo gek. Magnum ijs wordt in Italië gemaakt
Ooit lazen we in het nieuws dat een pak Magnums in de Duitse supermarkt 30% goedkoper is dan in Nederland. Dat had online supermarkt Picnic uitgezocht. Het bedrijf verkoopt daarom de Duitse verpakking want ze worden allemaal in dezelfde fabriek in Italië gemaakt.
Multinational Unilever (Ola ijs) die het ijsje in 1989 bedacht, kocht al in de jaren 60 de Italiaanse ijsmaker Algida (Algidus = latijn voor koud). Deze fabriek maakte de nu wereldberoemde cornetto. De Magnums worden nu dus in Italië gemaakt en ze prijken op alle ijskaarten van Algida.
Speciale Magnums in Italië
Een Brit en een Hollander die Italianen ijs gelijk een pakje boter verkopen, noemen we de overtreffende trap van koopmansgeest. Van marketing heeft de ijsverkoper dan ook genoeg kaas gegeten. Algida maakte de afgelopen jaren speciale Magnums met de 700ste sterfdag van Dante Alighieri als thema, of met kunstwerken van Michelangelo. De Magnum Avarizia had twintig jaar geleden al tiramisu-ijs van binnen met een vleugje koffie, gehuld in chocolade met hazelnoten en amarettikoekjes. De Cornetto is zoals al even gemeld de klassieker van het bedrijf. Die is op het Italiaanse croissantje geïnspireerd. De Napolitaanse ijsmaker Spica bedacht ooit de methode om het hoorntje knapperig te houden. Zijn verkoop viel aanvankelijk tegen, maar toen Unilever in 1976 het bedrijf overnam en met reclame begon werd de Cornetto een wereldwijd succes.
Magnum ijs in Italië gemaakt