NieuwsSmaken

Mafaldine: pasta van de prinses

Honderden pastavormen zijn er, ieder vaak met een verhaal. Neem nou de Mafaldine, pasta van de prinses. Hij staat ook bekend als Reginette. Het zijn een soort smalle pappardelle met ribbels aan de zijkant, bedacht in Napels.

Die ribbels zouden geïnspireerd zijn door de golvende randen van de jurken van een kleine prinses! Mafalda was haar naam. Ze was de dochter van Vittorio Emanuele III, ooit koning van Italië. Mafaldine betekent kleine Mafalda en ook Reginette verwijst naar een koningin in de dop (Regina = Koningin).

Mafalda

Mafalda Maria Elisabeth Anna Romana van Savoye werd geboren in Rome in 1902. Ze kwam helaas niet zo fraai aan haar eind, maar daar smaakt de pasta niet minder om. Omdat ze tijdens de oorlogsjaren tussen twee vuren kwam te zitten en uiteindelijk stierf in concentratiekamp Buchenwald, is er in de negentiger jaren een postzegel met haar beeltenis verschenen. Een bijzondere wending in dit verhaal naar de oorsprong van een pastasoort toch?

Terug naar het eten. Door de gekrulde zijden houdt de stevige pasta de saus goed vast. Gebruik ‘m bijvoorbeeld voor de Napolitaanse ragù met ricotta, voor sauzen met wild, voor vissausen of witte sauzen met kaas. Lekker!

Mafaldine: pasta van de prinses
Prinses Mafalda
Mafaldine pasta van de prinses
De postzegel van Mafalda met het prikkeldraad van Buchenwald

Mafaldine pasta van de prinses

Mafaldine pasta van de prinses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button