CampaniëEmilia-RomagnaNieuwsRegio'sSardiniëUmbriëVakantie

Luchtballonfestivals in Italië

Met de auto, het vliegtuig, de trein, een boot, per fiets, te voet of…, per luchtballon naar Italië! Overal in het land zijn er festivals. Een magnifiek vakantie-uitje! Dit zijn een paar luchtballonfestivals in Italië.

Op 13 maart 1784 maakte graaf Paolo Andreani de eerste vlucht met een heteluchtballon in Italië. Dat was in het dorpje Brugherio vlakbij Milaan. Tegenwoordig zijn er door heel Italië ballonvaarten te maken en er zijn een paar grote festivals. Een leuk uitje als je in de buurt bent.

Umbrië

Luchtballonfestivals in Italië
Luchtballonnen in Umbrië boven de stad Todi

In de vakantieperiode is van 26 juli tot 4 augustus 2024 de Italian International Balloon Grand Prix. Die is in de mooie middeleeuwse stad Todi in Umbrië. Dit is het belangrijkste internationale ballonevenement van Italië.

Campanië

Later in september, eerste week oktober is meestal het Paestum Ballonfestival, vlakbij Napels. Dan pak je natuurlijk meteen de beroemde Griekse tempels mee. Vanuit de lucht helemaal een spectaculair gezicht. De datum van 2024 is nog niet exact bekend.

Luchtballonfestivals in Italië

Zuid-Tirol

Voor de Dolomiti Balloonweek moet je nog even wachten, die is januari 2025 (4-12 januari 2025) pas weer in Dobbiaco, Zuid-Tirol. Een dagje skivrij is volgend jaar een kijkje naar de ballonnen meer dan waard. De kleurrijke ballonnen in een wit sneeuwlandschap is een spectaculair gezicht.

Luchtballonfestivals in Italië
Dolomiti Balloonfestival

Piemonte

Rond driekoningen was dit jaar al het festival in Mondovì, regio Piemonte. Dit mooie stadje is een van de hotspots voor ballonvluchten in Italië. De Epiphany Aerostatic Rally heet het evenement. De ballonnen stegen op vanaf de Corso Inghilterra (op de hoek van de Corso Milano aan de rand van de stad). Grote trekpleister was een Nederlandse ballon, The Flying Dutchman van Edgar Vermeulen. Het is een groot schip uit de Gouden Eeuw van 35 meter lang.
Rond het festival was van alles te doen en ook in de stad zelf met speciale markten en muziek.

Voor de volgende editie moet je er in 2025 vroeg bij zijn want ook dan is het rond Driekoningen. Mocht je gaan skiën in een van de skigebieden die vlakbij deze verrassende stad liggen dan is het mooi te combineren. Hou deze site in de gaten: www.aeroclubmondovi.it. Je kunt ook op andere momenten in het jaar een ballonvaart maken rond de stad.

The Flying Dutchman van Edgar Vermeulen trok veel belangstelling in Mondovi

Ferrara

In kunststad Ferrara was altijd het grootste luchtballonfestival van Italië en een van de grootste in Europa. Er kwamen bijna 200.000 mensen op af. Helaas is het na de pandemie niet meer georganiseerd.

Ballonvliegen boven Milaan en Toscane

Zelf een keer een ballonvaart maken boven het beeldschone Italiaanse land mag voor ons best op de bucketlist. Wij vonden deze site die ballonvaarten bij Milaan aanbiedt en deze site laat zien hoe je een vlucht boven Toscane kan boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button