NieuwsRegio'sToscaneVakantie

Loro Ciuffenna; Toscaanse parel in het landschap van Mona Lisa

Het bijna zesduizend zielen tellende dorpje Loro Ciuffenna in Toscane mag je met recht pittoresk noemen. Niet voor niets staat het op de lijst met mooiste dorpjes van Italië. Reden genoeg voor een bezoek aan Loro Ciuffenna in Toscane op een tussenstop onderweg van Rome naar Florence.

Loro Ciuffenna ligt maar 10 minuten van de snelweg A1 die van Milaan tot Napels loopt en 52 kilometer van Florence. Even zetten we vraagtekens of we wel naar het juiste dorp rijden want de groezelige entree met bedrijventerreintjes is nou niet wat je bij een mooi dorp verwacht. Maar zoals in meer Italiaanse steden is er rond het centrum van alles bijgebouwd en met bestemmingsplannen, voor zover ze er al zijn, wordt dan op zijn ‘Italiaans’ omgegaan. Eenmaal bij het centrum aangekomen moeten we nog even doorbijten maar dan komen we echt bij de hotspot. De brug over de rivier de Ciuffenna is dé plek voor het vakantiekiekje. Het fraaie dorp ontvouwt zich daar langs de kloof waarin de rivier beneden stroomt. De gekleurde huizen creatief gestapeld langs de steile helling langs de rivier.

Loro Ciuffenna; Toscaanse parel in het landschap van Mona Lisa

Loro Ciuffenna is een dorp en daar is de sfeer ook naar. Haast lijkt er niet te zijn, de meestal oudere dorpsbewoners lopen hun rondje voor zover ze dat nog kunnen. Zo zal het 500 jaar geleden niet anders geweest zijn bedenken we.

Loro Ciuffenna; Toscaanse parel in het landschap van Mona Lisa
De stadspoort Porta dell’orologio

We lopen de stadspoort Porta dell’orologio onderdoor en komen uit bij de kerk van Santa Maria Assunta waar we een drieluik van Lorenzo di Bicci zien. Deze kerk werd al in 1275 genoemd. In het museum Venturino Venturi is ruimte voor werk van hedendaagse kunstenaar en voor sculpturen en tekeningen van naamgever van het museum (Venturino Venturi) die in 1918 in Loro Ciuffenna werd geboren.

Een bezoek aan Loro Ciuffenna in Toscane

De oudste watermolen van Toscane

Een van de pareltjes in het dorp is de oude watermolen, de oudste van Toscane en nog steeds in bedrijf. Meer dan 1000 jaar staat deze molen al koren, mais en kastanjes te malen. Molenaar Giuseppe Parigi en zijn zoon Fabrizio zetten vol passie de traditie voort.

Een bezoek aan Loro Ciuffenna in Toscane
De meer dan 1000 jaar oude watermolen

Het is de enige nog overgebleven molen, ooit waren er wel 14 vertelt Giuseppe ons, de Romeinen gebruikte deze manier van waterkracht al. Door de soms minder sterke stroom van de rivier en door de uitvinding van de stoommachine in de 19e eeuw verdwenen ze bijna allemaal. De kracht van de waterstroom brengt een houten wiel met schoepen in beweging die op haar beurt weer de stenen laat draaien. Drie stenen malen ieder een eigen soort meel; mais, tarwe en kastanje.

In de zomermaanden staat de deur vaak open bij vader en zoon en soms zijn er rondleidingen. De verschillende soorten bloem zijn in de molen ook te koop.

Molenaar Giuseppe Parigi
Vader en zoon aan het werk

Het landschap van Mona Lisa

Het dorp ligt midden in Le Balze Valdarno. De vallei van de rivier de Arno die ook door Florence stroomt. Balze zijn rotsformaties met hoge kliffen die soms aan de Grand canyon doen denken. Ze steken hoog boven het landschap uit en tussendoor zijn er ravijnen waar riviertjes zoals de Ciuffenna stromen. Ze zijn door erosie ontstaan en opgebouwd uit klei, zand en kalksteen. Leonardo da Vinci was er door gefascineerd en gebruikte ze vaak als achtergrond voor zijn schilderijen waaronder de wereldberoemde Mona Lisa.

Valdarno
Een bezoek aan Loro Ciuffenna in Toscane

Een bezoek aan Loro Ciuffenna in Toscane

Een bezoek aan Loro Ciuffenna in Toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button