NieuwsSmaken

Lidl pasta zeer goed getest door Italiaanse consumentenbond

Altroconsumo is een van de Italiaanse consumentenorganisaties. Af en toe testen ze pasta uit de Italiaanse supermarkten. Een aantal van die merken is ook in Nederland en België te koop. Ons viel op dat het merk Italiamo van de Lidl bijna als beste werd beoordeeld.

Als Italianen gedroogde pasta uit de supermarkt testen dan moeten we dat zeer serieus nemen. De testers gingen dan ook zeer zorgvuldig te werk. Zo analyseerden de experts eerst of wat er op het etiket staat duidelijk genoeg is en of het ook klopt. Een ander oordeel ging over de milieuvriendelijkheid van de verpakking.

Maar het gaat uiteindelijk om de inhoud en die werd in het lab onderzocht. Voldoet de samenstelling aan de Italiaans wet bijvoorbeeld. Niet lang geleden liet de Keuringsdienst van Waarde al zien dat voor Italiaanse merken andere regels gelden dan voor droge pasta die men in Nederland of België maakt. Zo moet een Italiaanse fabrikant z’n product alleen van harde durum pasta maken. Er mag maar een klein beetje zachte tarwe in. Alleen het merk Divella had dat. Er werd daarna gecontroleerd op andere mogelijk gevaarlijke stoffen en tot slot natuurlijk het uiterlijk en de smaak! Professionele koks keken kritisch naar de structuur, de breekbaarheid, de smaak en het kookproces.

De winnaar beste supermarkt pasta in Italië

Lidl pasta zeer goed getest door Italiaanse consumentenbond

De nog relatief nieuwe Al Bronzo Spaghetti van Barilla, in een rode verpakking, werd de grote winnaar. De testers vonden de smaak zeer goed en de laboratoriumanalyses lieten zien dat het ook punten pakte op het onderdeel contaminanten en pesticiden. Op de verpakking was men wel wat kritisch omdat die erg zwaar was en twee materialen bevatte die niet makkelijk te scheiden zijn bij het afval. Een paar jaar terug had de grootste pastafabrikant ter wereld daarom juist de plastic vensters uit de verpakking verwijderd.

Deze La Molisana spaghetti 15 scoort erg goed. In Nederland bij de Plus te koop.

Merken als Rumo en La Molisana kennen we in Nederland van de Albert Heijn en de Jumbo. De eerstgenoemde grootgrutter heeft ook De Cecco in het assortiment en bij de Jumbo hebben we ook de nieuwe rode verpakkingen van Barilla zien staan.

Italiamo van de LIdl

Misschien wel de meest opmerkelijk score is die van het merk Italiamo van de LIdl. De spaghetti di Gragnano BGA werd bijna de winnaar van de test met 78 punten. Het huismerk Italiamo zien we geregeld staan bij deze supermarkt maar de meeste pasta is in Nederland van het merk Combino. We vermoeden dat Lidl de spaghetti di Gragnano van Italiamo alleen op de kritische Italiaanse markt aanbiedt. Gragnano geldt als bakermat van toppasta. Door het microklimaat aldaar in combinatie met de beste grondstoffen en kennis, maken ze er de allerbeste pasta.

Producten van het merk Italiamo worden in Italië geproduceerd en verkocht in alle 28 landen waar het bedrijf actief is, zelfs in de Verenigde Staten. Mocht je bij de Lidl een pakje pasta van dit merk zien dan mag je er vanuit gaan dat de kwaliteit op orde is.

De huismerken van Conad en Carrefour kan je tijdens de vakantie maar het best laten staan, is het oordeel van Altroconsumo.

Boete

Overigens moeten we in dit licht nog wel even melden dat Lidl in 2020 een boete kreeg van 1 miljoen euro van de Italiaanse voedselautoriteit voor het misleiden van de consument. Op de pakken Italiamo en Combino zou het bedrijf suggereren dat de pasta volledig Italiaans zou zijn, maar de gebruikte tarwe kwam uit andere delen van de wereld.

Tagliatelletest

Deze maand publiceerde Altroconsumo alweer een pastatest, dit keer over gedroogde Tagliatelle op basis van ei. Die van De Cecco nr. 304 kreeg het predicaat Beste Koop, al is dat natuurlijk wel op basis van de prijs in de Italiaanse winkels. In ons land is die een stuk hoger. Deze pasta is de koop bij Albert Heijn en Dekamarkt.

De beste pasta uit de Italiaanse supermarkten

PositieMerkaantal punten
1Barilla Al Bronzo Spaghetti79
2Italiamo (LIDL) spaghetti di Gragnano BGA78
3Armando Lo Spaghetto77
4La Molisana spaghetti 1577
5Granoro Dedicato spaghetti nr. 18075
6Sgambaro Pio Penne Rigate n° 45  volkoren durumtarwe BESTE KOOP74
7De Cecco spaghetti nr. 1274
8Pastificio Liguori pasta di Gragnano BGA74
9Reggia spaghettipasta 1973
10Alce Nero spaghettoni, I grano Cappelli biologisch72
11Agnesi Spaghetti n°3 100% Italiaanse tarwe72
12Selex spaghetti nr. 472
13Garofalo spaghetti nr. 9 Gragnano BGA pasta71
14Voiello Lo Spaghetto nr. 10470
15Barilla Spaghetti nr. 570
16Tre Mulini (Eurospin) spaghetti68
17Cellino Spaghetti68
18Rummo Biologische Volkoren Penne Rigate nr. 6665
19Voiello volkoren penne rigate nr. 15564
20Rummo Spaghetti nr. 362
21La Molisana Le Integrali penne rigate nr. 2059
22Divella Spaghetti Ristorante 859
23Garofalo Biologische Volkoren Penne Ziti Rigate59
24Conad spaghetti58
25Carrefour volkoren penne rigate nr. 13758
27Conad integrale penne rigate (Bronzo)54
28Le Stagioni d’Italia spaghetti grano 100% Italiaanse Senatore Capelli54
29Carrefour Classic spaghetti nr. 550

Een reactie

  1. Een mooie uitslag! De eerste merken zijn best wel prijzig en Lidl is iets betaalbaarder en heeft tegenwoordig ook meergranen en pasta’s met meer vezels. Dus dus fijn om te lezen dat de kwaliteit goed is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button