Nieuws

Lichtpunten voor Italiaanse economie

Italianen willen belangrijke zaken nog wel eens voor zich uit schuiven. Noord-Europeanen kunnen daar nogal zenuwachtig van worden maar als het echt twee voor twaalf is weten de Italianen de problemen altijd met daadkracht en creativiteit op te lossen.

Vorig jaar was Italië veel in het nieuws met de hoge staatsschuld die bijna niet meer te financieren was. Toen de situatie echt onhoudbaar werd, werden vliegensvlug ingrijpende bezuinigings maatregelen doorgevoerd. De rust keerde weder al lijkt de situatie op dit moment toch weer nijpend te worden.

Kredietverzekeraar Atradius analyseerde de Italiaanse economie en zag tussen de vele donkere wolken ook lichtpunten.
U weet als Italiëkenner dat je op iedere hoek van de straat in de kleinste dorpen een bankfiliaal treft. Die banken hebben niet al te veel gekke dingen gedaan met het spaargeld, in tegenstelling tot sommige Nederlandse collega’s. Hierdoor hebben ze niet zoveel grote en risicovolle leningen uit staan. De bankensector wordt door Atradius dan ook als gezond beoordeeld.

Verder staat de economische groei door de binnenlandse vraag onder druk maar steeg de export met 3 %. ‘Made in Italy’ doet het nog steeds goed in opkomende landen in Azië en Zuid Amerika maar ook de Russen leggen met gemak een pak dollars op tafel voor de beste wijn en laatste mode. De omzet van Ferrari steeg vorig jaar zelfs met 17%.

De grote problemen zitten hem in de jeugdwerkloosheid en de Italiaanse consument die de hand op de knip houdt. Toch blijven de Italianen relatief rustig want zoals analist Franco Scaramuzzi een keer zei: “Een Italiaan weet dat er altijd wel ergens bij een familielid een bed is om op te slapen of een gedekte tafel om een warme maaltijd aan te eten. Als hij al niet een baantje van een ander familielid krijgt binnen het netwerk van la famiglia”.

Het hele rapport kunt u via deze link nalezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button