LazioNieuwsPopulaire artikelenRomeStedenVakantie

De leukste stranden vlakbij Rome

Voor een strandvakantie naar Rome, dat hoor je niet vaak. Het strand is echter dichterbij dan je denkt. Het dichtstbijzijnde zeewater ligt maar 25 kilometer van het centrum. Vanuit dat centrum ben je met de trein in 30 tot 60 minuten op het strand van Ostia. Maar Ostia is wel een beetje druk op warme dagen. Daarom geven we een aantal interessante alternatieven die ook nog eens goed met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Dit zijn de leukste stranden vlakbij Rome.

1. Santa Severa

Dit plaatsje is echt een hotspot deze zomer. Het is perfect per trein bereikbaar. Neem vanaf Termini (Ostiense of Trastevere kan ook) gewoon de trein naar Civitavecchia en stap uit bij Santa Severa. De reis duurt een uur, retourtje kost €8,- Het strand ligt op 20 minuten lopen en bezoek en passant het fraaie Castelo Santa Severa.

Groot voordeel van dit strand dat er veel openbare delen zijn, een spiaggia libera. In veel Italiaanse badplaatsen is er maar weinig ruimte om gewoon je handdoekje neer te leggen. Je moet dan een bedje en parasol huren bij een stabilimento (zie ook de strandgebruiken in Italië). In Santa Severa zijn genoeg leuke strandtentjes om wat te eten en te drinken.

Het strand van Santa Severa met kasteel

2. Formia-Gaeta

Wat meer naar het zuiden ligt het strand van Gaeta, beoordeeld met een blauwe vlag voor een schoon en veilig strand en zwemwater. Na het zonnebaden is ook het middeleeuwse stadje erg leuk om te verkennen. Vlakbij liggen ook de stranden Serapo en Fontania en er is een mooie jachthaven. Tot slot twee spannende grotten, Pozzo del Diavolo en Pozzo della Chiavi. Neem vanuit Termini de trein richting Napels en stap uit bij Formia-Gaeta. Een retourtje kost ca. € 16,- en de reis duurt ruim een uur en dan ben je op een van de leukste stranden vlakbij Rome.

spiaggia2
Gaeta is ook een van de leukste stranden vlakbij Rome

3. Vleugje cultuur in Sperlonga

De schilderachtige stadje heeft ook een zeer fraai strand. Nadeel is wel dat je bijna verplicht bent een parasol en bedje te huren want er is maar een klein deel openbaar. Druk kan het er ook zijn in de zomer. Dit strand heeft echter cultureel weer meer te bieden. Je kan het huis van keizer Tiberius bezoeken en de overblijfselen van de plek waar hij de gasten vermaakte.

In het stadje vindt je genoeg leuke restaurants en winkeltjes. Vanaf het station rijdt een bus naar het strand. Retour Rome voor € 16,- en een euro voor de bus.

Hier zou je toch zo gaan liggen of niet?!
Hier zou je toch zo gaan liggen of niet?!

4. Anzio/Nettuno

Tijdens de tweede wereldoorlog landden de geallieerden op de stranden van Anzio en Nettuno dus kijk niet vreemd op als je op een clubje Amerikaanse toeristen stuit die de begraafplaatsen bezoeken. Ook hier wappert de blauwe vlag en private en openbare delen wisselen elkaar af. Met de trein is het een uur vanaf Termini. Kosten € 8,- en het station ligt vlakbij het strand. Vanuit Anzio gaan trouwens ook veerboten naar het mooie eiland Ponza.

Ga je met kinderen deze kant op dan liggen er twee pretparken om de hoek met ieder een eigen thema. Roma World is een soort Acheon en Cinecittà World gaat over film maar heeft ook achtbanen.

anzio is een van de leukste stranden vlakbij Rome
Het strand van Anzio

5. Sabaudia voor de rust

Aangenaam rustig is het strand van Sabaudia maar het is wel wat lastiger bereikbaar. Neem de bus van het Laurentina metro station naar lijn B, Piazza Oberdan. Vanaf daar rijdt een bus naar de kust. Een andere optie is de trein van Termini naar Piverno-Fossanova (dat duurt ongeveer een uur) en dan met de bus naar Saubaudia in 20 minuten.

Sabaudia  is een van de leukste stranden vlakbij Rome
Rust in Sabaudia

6. Santa Marinella voor surfers

Een station voor Severa op het traject Rome-Civitavecchia vinden we Santa Marinella. Het heeft een leuk strand met een paar restaurants langs de boulevard. Het mooie  en schone zandstrand kan in juli en augustus wel behoorlijk druk zijn. Deze plaats is populair bij surfers omdat de golfslag, als het wat onstuimiger weer is, vrij hoog wordt. De reis vanuit Rome duurt drie kwartier en het strand bevindt zich op drie minuten loopafstand van het station.

santa-marinella
Het strand van Santa Marinella

7. Civitavecchia, Sant’Agostino, La Frasca

Vanuit de haven van Civitavecchia gaan talrijke veerdiensten en cruiseschepen meren er ook aan. Vergeten wordt nog wel eens dat de drukke stad ook een mooi strand heeft. Aan de andere kant van de weg van het station ligt een kiezelstrand met boulevard. Misschien iets minder pittoresk als Santa Severa of Santa Marinella maar wel lekker rustig ondanks de drukke haven die er naast ligt.

10 kilometer van Civitavecchia, richting Tarquinia, ligt het twee kilometer lange zandstrand Sant’Agostino. Hier zijn geen stabilimenti dus het hele strand ligt te wachten op jouw handdoekje.

Hotels in de buurt van Civitavecchia en Santa Marinella

Booking.com

Duiken in La Frasca

La Frasca is een beschermd natuurgebiedje, even ten noorden van Civitavecchia. Het heeft een grillige kustlijn met kleine rifjes en is daardoor een ideale duikplek. Het kleine strandtentje heet Tsunami Beach maar zo’n vaart zal het niet lopen. Om er te komen heb je wel een auto nodig, dat is het nadeel. Kijk alleen niet naar het zuiden want dan zie je de lelijke industrie van Civitavecchia.

Tot slot noemen we nog even Pirgo ten zuiden van de haven van Civitavecchia en naast het station. Hier zien we een soort Scheveningse pier de zee in lopen naar een kunstmatig eiland. Langs de boulevard zijn een paar bars en een ding weet je zeker, je bent alleen met de locals!

pirgo
Een pier de zee in vanaf het Pirgo strand in Civitavecchia

Lees meer over Italiaanse strandgebruiken en over de mooiste stranden van Italië

Kaartje voor De leukste stranden vlakbij Rome

Een reactie

  1. Hello,
    na het lezen van uw info over de stranden van Rome , zijn wij nu zondag 22 augustus met de trein naar Santa Severa gegaan . De afstand tot het strand is 25 minuten stappen (geen 10 minuten).De prijzen van de stabilimento (strandverhuur) zijn enorm duur . Er zijn ook een aantal plaatsen die voorbehouden zijn aan leden dus als buitenstaander kom je daar niet binnen . De prijzen voor het eten in de strandbars zijn ca het dubbele wat je in Rome in een goed restaurant betaalt . Wij hebben de trein terug naar Roma Termini genomen . Een verloren dag !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button