BasilicataNieuwsRegio'sVakantie

Lelijk eendje Matera wordt mooie zwaan

Vandaag is de finish van de Giro d’Italia in de Zuid-Italiaanse stad Matera, hoofdstad van de kleine regio Basilicata. De stad staat daarmee alweer in de schijnwerpers en dat licht heeft de laatste jaren veel goed gedaan.

Wie had dat ooit gedacht, nog maar enkele decennia geleden was het de nationale schandvlek vanwege mensen die in oude grotten woonden zonder sanitair, en nu zijn diezelfde grotten, ook wel Sassi genaamd, helemaal ‘hip and happening‘.

Matera in de zuidelijke regio Basilicata was afgelopen jaar de Culturele hoofdstad van Europa en dat hebben ze geweten. Er kwamen de helft meer buitenlandse bezoekers dan normaal, 007 nam er scenes op voor de nieuwe Bondfilm en de meer dan 1000 evenementen trokken meer dan 328.000 bezoekers.

Die grotwoningen zijn fascinerend net als de hele stad waarin je je gemakkelijk een paar duizend jaar terug waant. Niet alleen 007 schoot er daarom plaatjes, maar alweer even geleden werd de kaskraker The Passion of the Christ er ook opgenomen net als de remake van Ben Hur.

De zogenaamde Sassi staan sinds 1993 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ze liggen midden in een ruig landschap van rotsen en ravijnen, de Gravina van Matera. Eeuwenlang boden de grotten langs het ravijn een schuilplaats aan mensen. Al in de prehistorie leefden mensen in de grotten, die uit de rotsen werden gehakt. In latere tijden hakten de inwoners ook kerken uit. De kathedraal stamt uit 1230 en staat op het hoogste punt.

Naast deze kerk tellen de Sassi maar liefst 155 grotkerken, die soms maar enkele vierkante meters groot zijn. Overigens is dit jaar de stad Parma de Culturele Hoofdstad van Italië.

Festa della Bruna

Feste della Madonna Bruna
De wagen met de Madonna. Matera staat 2 juni op zijn kop.

Matera mag dus zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan Zuid-Italië. Probeer rond het begin van juli te gaan. Ieder jaar wordt namelijk op 2 juli het feest van La Festa della Maddona Bruna gevierd. Het hoogtepunt is de traditionele processie waarin een beeld van de Madonna op een wagen door de stad gaat. Op het moment dat het beeld weer in de kerk is teruggeplaatst, wordt de wagen door de menigte vernield.

Het feest is dagenlang een kleurrijk festijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button