FilmKunst, film, muziekNieuws

Le Meraviglie: wonderschone film over wonderen in sfeervol decor

Eigenlijk zou je alleen al voor de door ons zo geliefde regio Umbrië naar de bioscoop moeten voor de Italiaanse film Le Meraviglie. De regio vormt het decor van het verhaal over een pubermeisje dat heel beschermd op het platteland wordt opgevoed en op een dag gefascineerd raakt door de glamoureuze TV-wereld die opeens dichtbij komt.

Maar er zijn nog tal van redenen snel naar het filmtheater te gaan. De mooie actrice Monica Bellucci bijvoorbeeld die een van de hoofdrollen speelt. Eind dit jaar zal haar ster weer internationaal gaan schijnen als ze op het 007-doek verschijnt als oudste bondgirl (50 jaar) ooit.

Maar het allerbelangrijkste is dat Le Meravigle gewoon een wonderschone film over wonderen is. Een sprookjesachtig verhaal over sterke Italiaanse familiebanden en tradities, veel sterker dan we in Nederland gewend zijn. Maar ook een verhaal over het Italiaanse plattelandsleven dat wij tijdens onze vakanties zo romantiseren.

le meraviglie6

Het verhaal gaat over de veertienjarige Gelsomina die woont met haar ouders en drie jongere zussen in een vervallen boerderij op het platteland van Umbrië. De familie produceert honing. De meisjes worden door hun strenge en eigenzinnige vader van de buitenwereld afgeschermd. Hij is een voorstander van een leven in harmonie met de natuur en hoopt dat zijn dochter Gelsomina op dezelfde manier zijn bijenrijk zal voortzetten. Een traditionele houding die je veel in de Italiaanse regio’s terugziet.

Maar dan komt er een TV-programma dat opnames maakt om de streek te promoten. Het isolement van Gelsomina wordt doorbroken.  Het programma heet  ‘De wonderen van het platteland’ en wordt gepresenteerd door de glamoureuze Milly (Monica Bellucci). Gelsomina raakt gefascineerd door het showmilieu en wil zich, buiten medeweten van vader Wolfgang, inschrijven voor die wedstrijd.

le meraviglie5

Le Meraviglie (de wonderen) is de tweede speelfilm van de Italiaanse regisseuse Alice Rohrwacher. De film werd op de laatste editie van het filmfestival van Cannes bekroond met de grote jury prijs en kreeg deze week zeer positieve recensies van de kritische Nederlandse filmjournalisten.

le meraviglie posterDe hoofdrollen in de film worden vertolkt door de zus van de regisseuse Alba Rohrwacher die al in zeer veel Italiaanse films te was, de Belgische acteur Sam Louwyck (Rundskop) en dus steractrice Monica Bellucci (The Matrix). Alice en Alba Rohrwacher groeiden beiden op in Umbrië met bijen maar de regisseur vertelt in interviews dat de film niet autobiografisch is. Dat maakt ons ook niet uit. We genieten van de bijen, de beelden van Umbrië en denken na over het spanningsveld tussen ons geromantiseerde beeld van het ‘simpele leven’, mede ingegeven door Boer zoekt vrouw, en de dagelijkse realiteit van het bestaan samen met de Italiaanse cultuur.

De film draait vanaf 19 maart 2015 in de volgende bioscopen:

Amersfoort – Filmtheater De Lieve Vrouw,  Amsterdam- Cinecenter, Amsterdam – EYE, Amsterdam – Filmtheater De Uitkijk, Amsterdam -Filmtheater Rialto, Arnhem – Focus Filmtheater, Delft- Filmhuis Lumen, Den Bosch – Verkadefabriek, Den Haag – Filmhuis Den Haag, Eindhoven – Natlab, Enschede – Filmtheater Concordia Cinema, Groningen –  Groninger Forum (Hereplein), Haarlem – Filmschuur –  Hilversum Filmtheater, Nijmegen –  Lux, Rotterdam – Filmtheater Lantaren/Venster, Utrecht – Filmtheater ‘t Hoogt.

Trailer Le Meraviglie

le meraviglie2

le meraviglie4le meraviglie3

 

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button