algemeenLezersverhalenNieuwsUmbriëVakantie

Le Cascate delle Marmore, een van de hoogste watervallen van Europa!

Door: Marica Anker  
Vooropgesteld: een bezoek aan Umbrië verdient drie weken in plaats van drie dagen, zoals mij overkwam tijdens een georganiseerde rondreis. Wat een prachtige regio! Hoogtepunt in alle opzichten: de watervallen van Le Cascate delle Marmore.

Wat een prachtige plek is dit. Wie houdt van natuur, kan genieten van alle schakeringen groen die er zijn, en wie een wandeling niet schuwt of wat afkoeling behoeft, wordt hier op zijn wenken bediend. Een bezoek aan de watervallen is dan ook bij uitstek ideaal in de zomer, zeker met kinderen. De door mensen gecreëerde watervallen, vlakbij de plaats Terni, zijn een van de hoogste van Europa en zonder meer spectaculair om te zien én horen.

Le Cascate delle Marmore, een van de hoogste watervallen van Europa!
Onderaan de waterval kan je raften. Voor jong en oud toegangkelijk zelfs als je niet kan zwemmen

Geschiedenis

De geschiedenis begint in 271 voor Christus, toen de Romeinse consul Curio Dentato een kanaal liet graven van meer dan twee mijl naar de rand van de klif Marmore om de moerassige rietvlakte te ontginnen, waardoor het water vanaf 165 meter hoogte in drie machtige watervallen het Neradal in stortte. De bouw hiervan heeft meer dan 2000 jaar geduurd. Voor die tijd was het een vies waterbassin met stilstaand water en veel planten.

Le Cascate delle Marmore, een van de hoogste watervallen van Europa!

Het vallende water is afkomstig van de rivier Il Velino en komt uit in de rivier Il Nero. Dit gebied is heel interessant voor geologen en archeologen, maar ook milieuwetenschappers hebben zich in de vorige eeuw over de waterkracht gebogen.

Sinds 1924 benut men namelijk de vrijkomende energie om stroom op te wekken door het water door buizen te laten stromen. Mede daarom is er in Terni veel elektrische en chemie-elektrische industrie gevestigd. Om zoveel mogelijk energie op te wekken zijn de kunstmatige watervallen niet altijd te bewonderen. De ‘kraan’ wordt letterlijk wel eens dicht gedraaid. Het is dan ook raadzaam om van tevoren te informeren of de watervallen open
zijn. (informatie: www.cascatadellemarmore.info).

Le Cascate delle Marmore, een van de hoogste watervallen van Europa!

Wandelen

Wij konden tijdens ons bezoek gebruik maken van een pendelbus, maar die rijdt niet het hele jaar. Voor de terugweg verkozen wij het wandelpad. Dat is een verfrissende aanrader tijdens de zomermaanden, maar je moet natuurlijk wel goed ter been zijn en niet bang zijn om nat te worden. De voettocht gaat over prachtige bospaden en je komt tot vlakbij de watervallen. Met recht een ervaring die ik niet had willen missen. Je kunt, los van de watervallen, echt wel enige tijd doorbrengen in dit Green Park; genieten van mooie uitzichten, picknicken, wandelen door het bos en dit alles in een verfrissende omgeving.

DSC_5636

Ik heb hier echt genoten en was me bewust van een uniek plekje in Italië. Waar vind je nu watervallen die je ook uiteindelijk minder vol ziet worden doordat het water weer gebruikt gaat worden voor het opwekken van energie? Ondanks het kunstmatige karakter was het een fantastisch hoogtepunt van mijn reis door Italië. Umbrië heeft mijn hart veroverd. Voor liefhebbers van natuur en groen is deze regio verplichte kost!

En nog een voetnootje van de gids…

De heilige San Valentino zou de schoonheid van de natuur hebben willen bewijzen door de klif aan te raken met zijn heilige stok, waarna er een hele lange bruidssluier verscheen: de waterval. Het is daarom dat deze watervallen erg geliefd zijn bij verliefde stelletjes. (zie foto) Ook schrijvers raakten geïnspireerd door de watervallen, zoals Virgilio in ‘Eneide’ en Cicerone e G. Byron in ‘Childe Harolds Pilgrimage’.

Eerst door Il tunnel degli innamorati
Eerst door Il tunnel ‘degli innamorati

En wist je dat er meer excursies worden georganiseerd rond de watervallen? Binnen in de travertijn bijvoorbeeld, maar ook door het omliggende park en ‘s nachts tussen de paden met de verlichting van de watervallen.

Parkeertip

Koop via de website een parkeerplaats en tickets. Dan heb je een gereserveerde parkeerplaats en rij je zo langs de wachtende auto’s. Het kost wel €7 extra aan reserveringskosten.

En dan kom je op Il balcone degli innamorati. Het balkon van de geliefden
En dan kom je op ‘Il balcone degli innamorati’. Het balkon van de geliefden

Le Cascate delle Marmore, een van de hoogste watervallen van Europa!

Le Cascate delle Marmore, een van de hoogste watervallen van Europa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button