FilmKunst, film, muziekNieuws

Lang voor de mafia, heersten de Borgia

De familie Borgia of Borjas was een Italiaans adellijk geslacht, oorspronkelijk afkomstig uit Borja in Aragón (Spanje). De familie wordt, vandaag de dag nog, herinnerd omwille van hun corrupte manier van heersen over het pausdom tijdens de Renaissance. Er wordt zelfs geopperd dat zij de eerste criminele familie waren en de voorlopers van de Italiaanse maffia.

Borgia DVD boxDe regisseur van Der Untergang, Oliver Hirschbiegel, was zo geboeid door de familie dat hij een 12-delige epische TV-serie maakte. De serie is vanaf 7 februari te koop op DVD.
Het verhaal inspireerde nog meer creatieve geesten. De video-game Assassins Creed gaat over de moord op Rodrigo Borgia, paus Alexander VI. Bekijk hier een animatie van deze game waardoor de geschiedenis weer een totaal andere dynamiek krijgt.  http://www.youtube.com/watch?v=QDCzV6FbOic

In twaalf afleveringen wordt de opkomst van de Borgia’s in het Vaticaan gevolgd, de sluwe politieke spelletjes, de intriges binnen de familie, de strijd tegen de Franse koning en zien we hoe Rodrigo Borgia zijn volwassen kinderen inzet als pionnen in een schaakspel: de gewelddadige Juan, de priester-in-opleiding Cesare, zijn wellustige dochter Lucrezia en de jonge Goffredo. Een episch en meeslepend meesterwerk, aldus de distributeur.De geanimeerde versie van Rodrigo Borgia in de videogame Assassins Creed 2
De geanimeerde versie van Rodrigo Borgia in de videogame Assassins Creed 2

In Engeland regeerden de Tudors, in Rome de Borgia’s…
Het was de tijd van Da Vinci en Michelangelo. Een tijd van creativiteit en intellectuele prestaties. Maar het was ook de tijd van Machiavelli, van wetteloosheid, oorlog en zedeloosheid. Het hart van de wereldorde was het Vaticaan, dat ingreep bij conflicten tussen landen. Aan het hoofd van het Vaticaan stond een man met ongelofelijke macht: Paus Alexander VI. Zijn heerschappij over Rome zou de zwartste periode uit de kerkelijke geschiedenis worden. Zijn echte naam wordt tot op de dag van vandaag in verband gebracht met meedogenloosheid, machtswellust en moreel verval: Rodrigo Borgia.

De Borgia familie
Toen Alfonso, bisschop van Valencia, tot kardinaal werd benoemd, vestigde de familie zich in Italië. In 1455 werd Alfonso tot paus gekozen en nam de naam Calixtus III aan. Vanuit deze functie benoemde hij familieleden op belangrijke posities.
De patriarch van de familie Rodrigo Borgia (1431-1503), een neef van Alfonso, werd bisschop, kardinaal (1456) en vice-kanselier van de kerk. In 1492 werd hij paus onder de naam Alexander VI. Hij vervulde deze functie elf jaar. Andere leden van de familie Borgia waren onder meer Lucrezia Borgia en Cesare Borgia, respectievelijk dochter en zoon van Rodrigo Borgia. Onder de vele beschuldigingen aan het adres van de familie Borgia dienen vermeld te worden incest, overspel, moord, schandalen.
In zijn functie van paus benoemde Rodrigo Borgia vier neven tot kardinaal en gaf ook de kinderen, die hij had bij Vannozza dei Cattanei, belangrijke functies.
Na de dood van Alexander VI, in 1503 , verloor de familie veel van haar invloed.
Met medewerking van Wikipedia

Consumentenadviesprijs: € 49,99 (4 DVD’s, Nederlands ondertiteld, ook verkrijgbaar op Blu-ray)
Bekijk de trailer.

Bestellen
Bestel de DVD box hier via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button