NieuwsReceptenSmaken

Lamsrack met een korstje en gebakken artisjokken

Lammetjes, schattig! Italianen vinden dat ook maar eten ze toch graag op. Al betogen de dierenvrienden ook in Italië dat het vooral rond Pasen maar eens afgelopen moet zijn met de culinaire traditie.

Een eeuwenlang gebruik is echter niet zo maar uit de mode. In de Romeinse keuken ging het lam al vaak in de oven of pan. Abbacchio alla romana (lamsbout met aardappel) is een klassieker. Scottadito noemen ze een lam dat in z’n eerste jaar geslacht wordt. Het Amsterdamse restaurant met deze naam krijgt nu misschien een andere betekenis voor je…

Op Sardinië met z’n grote schapenkolonie eten ze al eeuwen lam. De connectie met het Christelijke geloof en daarvoor Joodse geloof is ook al oud. Een lam is het symbool van opoffering en sterk verbonden met Pasen. Waar voorheen lamsvlees vooral in Zuid en Midden-Italië op tafel kwam is het nu ook populair in het Noorden.

Met dit recept van Foodies verpak je de malse lamsrack in een knapperig kruidenkorstje, mmm! De artisjokken zijn weer helemaal Romeinse stijl.

Bereidingstijd: ca. 1 uur 

Ingrediënten voor 4 personen

 • Sap van 1 citroen
 • 3 el olijfolie
 • zout en peper
 • 8 kleine artisjokken
 • 1 bosje platte peterselie
 • 1 teentje knoflook
 • een beetje kerrie
 • 100 g broodkruim
 • 50 g zachte boter
 • 1 grote lamsrack (ca. 800 g)
 • 50 g geraspte parmezaan

Bereiding

1 Doe het citroensap met 1 el olijfolie, een snuf zout en 500 ml water in een pan. Snijd de stelen tot 1 cm onder de bloem van de artisjokken af en snijd de bovenkant van de bloemen af. Verwijder het hooi. Pel de buitenste bladeren van de artisjokken en snijd de artisjokken in vieren. Doe de stukken artisjok direct in de pan en kook ze in 15-20 minuten beetgaar.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C). Was de peterselie, schud hem goed droog en pluk de blaadjes van de takjes. Hak de peterselie fijn. Pel en snipper de knoflook. Meng de helft van de peterselie met de knoflook, de kerrie, 50 g broodkruim en de boter.

3 Dep de lamsrack eventueel droog en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het broodkruimmengsel over het lamsvlees en druk het goed aan. Leg het vlees in een ovenschaal en braad het 20-25 minuten in de oven. Het vlees moet veerkrachtig maar niet hard aanvoelen. Giet de artisjokken af en laat ze uitlekken. Meng de artisjokken met de overige peterselie en 2 el olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Leg de artisjokken in een ovenschaal en strooi er het overige broodkruim en de parmezaan overheen. Gratineer ca. 10 minuten in de oven, dit kan eventueel naast de lamsrack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button