Italiaanse auto'sNieuwsstileStile Italiano

Lamborghini viert 60-jarig jubileum. 10 april en 28 mei hoogtepunten

Lamborghini viert dit jaar het 60-jarig jubileum met speciale festiviteiten over de hele wereld. Leuk om bij aan te haken of je te vergapen. Onze tips zijn het Concours d’Elegance in Bologna op 28 mei en paasmaandag in Zandvoort. Dan pakt de Nederlandse club flink uit.

Ferruccio Lamborghini werd rijk met tractoren. Als liefhebber van het snellere werk én uit frustratie door de problemen met zijn splinternieuwe Ferrari, besloot hij een eigen merk op te richten. 6 mei 1963 stond er een handtekening onder de oprichtingsacte.

Lamborghini viert 60-jarig jubileum
Deze sleutelhanger met jubileumlogo is te koop in de shop.

Het 50-jarig jubileum kunnen we ons nog goed heugen met honderden kleurrijke sportwagens op prachtige Italiaanse pleinen. Die deden mee aan een rally van 1.200 kilometer dwars door Italië.

Zo’n feest moet dit jaar nog eens dunnetjes worden overgedaan. De activiteiten in China, Japan en de VS zullen we je besparen. Mocht je eind april in Engeland zijn dan kan je op 29 april even kijken bij de Lamborghini Day UK. Ze verwachten daar meer dan 300 Lamborghini-eigenaren.

Wat wij interessant vinden is dat het Lamborghini Museum in Sant’Agata Bolognese mooi is verbouwd. Het ging begin dit jaar weer open. Het is gevestigd in de oorspronkelijke fabrieksruimtes. Dit jaar kan je er de tentoonstelling The Future Began In 1963 zien.

Paasmaandag 10 april in Zandvoort

De Lamborghini club Nederland pakt dit jaar extra groot uit op Viva Italia in Zandvoort. 10 april is dit jaarlijks festijn voor Italiaanse auto’s op Circuit Zandvoort. De Lamborghini club wil zoveel mogelijk Lamborghini’s uit Nederland en buitenland bij elkaar brengen, voor de grootste circuitdisplay ooit! Heb je zelf een Italiaanse stier voor de deur staan dan ziet de club je graag komen.

Festiviteiten in Italië

Zet 28 mei in de agenda voor een dagje Bologna. Dan eindigt het belangrijkste evenement van het jaar in het centrum van de stad. Bewonder daar dan de Concorso in Piazza van de 60° Anniversario Giro tour. Iedereen mag komen. Reken op honderden Lamborghini’s, verzamelaars en fans uit de hele wereld.

In de zomer is het relatief rustig maar in september gaat het verder met de 60th Anniversary Polo Storico Tour, speciaal voor de klassiekers van het merk.

In oktober is er op het circuit van Vallelunga in Rome het allereerste Lamborghini Festival. Daar staan vooral de circuitauto’s centraal.

Ook op het circuit van Vallelunga in Rome is er in de oktober de grote finale van de Super Trofeo Lamborghini. Dat is een kampioenschap voor de Huracán Super Trofeo EVO2-racewagens.

Rivaliteit

Een reclamecampagne van Lamborghini met de paardenslager als satirisch middelpunt.

Lamborghini en Ferrari zijn vanaf dag één grote rivalen. Oprichter Ferruccio Lamborghini baalde dat z’n nieuwe Ferrari in één jaar tijd viermaal terug naar de fabriek moest wegens gebreken. Toen hij Enzo Ferrari hierop aansprak, zou die hem hebben gemeld dat de auto niet het probleem was maar de chauffeur die hem niet wist te rijden. Niet veel later stal een prototype van de Lamborghini 350 GTV de show op de autosalon van Genève. Daarop stond het bekende logo met de aanvallende stier dat ook de tractoren van het merk sierde. Sindsdien zijn de twee autobouwers aardsrivalen en stuwden ze elkaar op tot grote technische hoogten. De tractoren worden overigens nog steeds gebouwd.

In 1998 werd het bedrijf in zijn geheel overgenomen door Audi en dat bleek een prima deal. Twintig jaar geleden verkocht het merk amper driehonderd auto’s, in 2022 waren dat er ruim 9.000. Het hoogste aantal ooit voor het merk uit Sant’Agata Bolognese. Vooral de 4-deurs Urus gaat als warme broodjes. De SUV is goed voor meer dan de helft van alle verkochte modellen.

De wagens moeten het in de toekomst vooral van hun looks en rijprestaties hebben want het imponerende motorgeluid is dan verdwenen. Over een jaar of vijf komt de eerste elektrische Lamborghini op de markt.

Uitspraak

Niet iedereen weet hoe de merknaam juist moet worden uitgesproken. Lambordzjini horen we nog net iets te vaak. Spreek de ‘gh’ gewoon net zo uit zoals je spaghetti uitspreekt. Mits je dat dan weer niet spaggetie noemt! Een zachte klank dus, net als in het Engelse woord ‘good’.

Lamborghini viert 60-jarig jubileum
Een nieuwe pausmobiel? De paus bleef in 2017 liever in z’n oude brik rijden

Lamborghini viert 60-jarig jubileum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button