De Italiaanse olijfboeren verwachten dit jaar een veel lagere oogst dan vorig jaar. In totaal zou de opbrengst gemiddeld 30% lager liggen dan in 2021. Droogte en hoge temperaturen zijn hiervan de oorzaak, aldus landbouworganisatie CIA die de verwachtingen naar buiten bracht.
Net als in het hele Middellandse Zeegebied, kenden ook de Italiaanse olijfboeren dit jaar veel tegenslag. De belangrijkste olijfolieproducerende regio’s Puglia, Calabrië, Sicilië en Campanië denken dat de oogst tot 30% lager zal liggen.
Olijfbomen zijn in principe goed bestand tegen hitte en droogte maar in bepaalde perioden speelt water wél een grote rol. Vooral door de abnormale hitte tijdens de bloeiperiode in mei en watertekort tijdens de groeifase in juli, komen er nu minder vruchten aan de bomen. De boom is dan meer bezig met overleven dan met olijven maken. Door een tekort aan water droogt de groeiende olijf langzaam uit en bevat daardoor ook minder olie.
Naast het klimaat is ook de fruitvlieg nog steeds niet uitgeroeid. Net voor de oogst in het najaar kan dit beestje grote schade aanrichten in kwaliteit en kwantiteit.
De boeren zetten de kaarten op innovatie en technieken om water op te slaan als er veel neerslag is en dat geleidelijk middels irrigatiesystemen aan de bomen toe te dienen.
Italië is na Spanje de grootste olijfolie producent ter wereld met 15 procent van de wereldproductie.
Bacterie
Wie de regio Puglia nu bezoekt kan het zich bijna niet voorstellen maar Puglia was ooit een groot bos met een dikke soort eikenbomen. Daar tussendoor groeiden oude olijfbomen die fantastische olie gaven voor de eigen inwoners. In de 18e eeuw bleek dat olijfolie de perfecte brandstof voor lampen was. De Pugliesi zagen daar wel brood in en kapten rigoureus alle bossen om er grote olijfgaarden van te maken.
Die 60 miljoen olijfbomen staan er tot op de dag van vandaag nog steeds. Alleen zijn er nu 16 miljoen ten dode opgeschreven. Overal waar je komt zie je de trieste dode bomen zonder blad, soms tot de stam afgezaagd. In 2014 arriveerde een ongenode gast. Deze Xylella-bacterie sloeg keihard toe. De vele kleine olijfboeren praatten veel maar het ontbrak aan regie en zo kwam er geen plan. De bacterie ging daardoor als ware het Corona z’n gang en richtte een slagveld aan. Een oplossing is er nog niet, de wetenschap studeert voort. Er wordt nu geëxperimenteerd met honden die de bacterie zouden ruiken. Lees meer.