Italiaanse restaurantsLazioNieuwsRegio'sRomeSmakenStedenVakantie

Kwart van restaurants Rome is vies, sluiting dreigt

De Italiaanse Voedsel- en Warenautoriteit heeft restaurants in Rome eens goed onder de loep genomen en de conclusie is pittig. Bij de helft van alle restaurants zijn een of meerdere overtredingen van de hygiëneregels geconstateerd. Bij een kwart is het zelfs zo erg dat sluiting dreigt.

Daar worden we niet vrolijk van, om met de woorden van de Nederlandse Smaakpolitie te spreken. We zagen deze inspecteur wel eens aan de Spaanse costa naar bacteriën speuren maar een kijkje in de eeuwige stad zou dus zeker geen kwaad kunnen. In sommige Osteria’s liepen de kakkerlakken langs de kassa terwijl een Japans restaurant keutels van knaagdieren in het eten serveerde.

De inspecteurs onderzochten het afgelopen jaar 727 restaurants in het centrum van Rome. Bij de helft van de restaurants was wel iets aan de hand. Van het serveren van voedsel dat over de datum is tot het opbergen van schoonmaakmiddelen naast het fornuis. Naar 33 mensen is een strafrechtelijke onderzoek ingesteld. 521 boetes werden er uitgedeeld. 2.300 kilo vlees en eenzelfde hoeveelheid vis werd in beslag genomen.

Voedselfraude

Helaas wordt er dus ook in Italië niet altijd goed met voedsel omgegaan. Een andere opkomend fenomeen is voedselfraude met bekende producten die vanwege de originele kwaliteit kostbaar zijn. Zo was er vorig jaar veel ophef over onder andere olijfoliemerken als Bertoli die geen Extra Vergine zijn maar dat op de fles wel claimen. Gevaarlijker was de buffelmozzarella die met allerlei ziekmakers werd aangeboden. Opera icoon Andrea Bocelli werd al eens slachtoffer van wijnfraude.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button