Geloof en kerk in ItaliëKunst & Cultuur

Kunstenaar wilde kerkje kapen…

De Italiaanse kunstenaar Francesco Vezzoli kocht in 2013 via internet in Montegiordano (Calabrië) een klein negentiendeeeuws kerkje; de Madonna del Carmine. Het was al enige tijd niet meer in gebruik en in vervallen toestand. Hij liet het daarna afbreken met de bedoeling om het vervolgens weer op te bouwen bij het Museum of Modern Art (MOMA) in New York.

Het kerkje stond klaar voor transport maar de inwoners van het dorp werden boos. Ze vonden het ongepast dat ‘hun kerk’ straks een museumstuk zou zijn en vonden dat het kerkje als nationaal erfgoed beschermd moeten worden.

Het godshuis moest onderdeel uitmaken van Vezzoli’s Trinity-project over kunst, religie en glamour. Op de muren van de kerk zou videowerk van de kunstenaar geprojecteerd worden.

Het kerkje stond klaar voor transport
Het kerkje stond klaar voor transport

Maar u voelt ‘m dus al. Het artistieke feest ging niet door. De gebeden van de dorpelingen werden verhoord. In de haven van Gioia Tauro stond het in onderdelen ingepakte kerkje het lot af te wachten. De politie van het vervolgens om beslag en zo keerde de Madonna del Carmine weer naar huis. De kunstenaar had geen exportvergunning voor kunsthistorische materialen.

24 uurs museumFrancesco Vezzoli

Francesco Vezzoli werd in 1971 geboren in het Noord-Italiaanse Brescia. Hij studeerde kunst in London en ontwikkelde zich als kunstenaar maar ook als filmmaker. Zijn werk wordt vaak vergeleken met dat van Jeff Koons, Ashley Bickerton en Haim Steinbach.

Museum voor 24 uur

Vezzoli is erg in mode geïnteresseerd. Op 24 januari 2012 lanceerde hij voor Prada een tijdelijk museum, voor precies 24 uur.  Het museum werd ontworpen in samenwerking met AMO, het bureau van Rem Koolhaas.

Het ’24h Museum’ stond in Palais d’Iéna in Parijs en had drie ruimtes: een historische, een hedendaagse en een ‘vergeten’ ruimte. De kunstenaar liet zijn favoriete diva’s zien zoals Sharon Stone en Lady Gaga. Het is nu een exclusieve nachtclub.

www.24hoursmuseum.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button