Italiaanse merenKunst & CultuurKunst, film, muziekLombardijeNieuwsRegio'sVakantie

Kunst aan het Iseomeer

Aan de oevers van het Iseomeer in het gelijknamige stadje is tot en met 11 september, een openluchttentoonstelling te zien van de Siciliaanse kunstenaar Giacinto Bosco. Er staan in totaal 40 werken. Je vindt ze langs het meer en het kost niets!

Het meer van Iseo heeft de artistieke smaak te pakken sinds het de wereld over ging met de drijvende oranje pieren van kunstenaar Christo in 2016. Sindsdien kan je er ieder jaar mooie kunstwerken bewonderen. Vorig jaar zagen we in Iseo de fantastische levensgrootte groenten en fruit van Giuseppe Carta. Deze zomer geniet je dus van de werken van Giacinto Bosco en als het goed is komt het werk You are the world van Lorenzo Quinn in 2023. Hem ken je misschien van de levensgrootte handen die in Venetië een paar jaar geleden tijdens de Biënnale uit het Canal Grande rezen.

Giacinto Bosco

Kunst aan het Isomeer
Foto: Giacinto bosco

Maar eerst dus Giacinto Bosco met Doppio Sogno, L’amore tra mitologia e mitografia. Ook dit zijn weer grote sculpturen, de grootste zo’n zes meter hoog. De kracht van het brons staat in dienst van het gevoel van liefde. De wethouder cultuur van het stadje liet weten dat het werk van Bosco het meer dichter bij de hemel brengt.
Het stadsbestuur kiest bewust voor grote werken die een bepaalde interactie met het meer aangaan. Vandaar ook de keuze voor de ‘kolenschoppen van Quinn’ die aanvankelijk voor dit jaar in de planning stonden.

Het werk van Bosco is schitterend. Zo is de maan een belangrijk thema van hem, waarmee hij de verbinding met aarde en ruimte probeert te leggen. Bosco liet zich inspireren door grote dichters als Ariosto, Leopardi en Borges maar ook door Beethoven en Debussy. Met een aantal nieuwe werken reflecteert hij aan de mythe van de liefde.

Giacinto Bosco werd in 1956 in Trapani op Sicilië geboren. Op vijftienjarige leeftijd verhuisde hij naar Milaan. Daar volgde hij de kunstacademie.

Lees meer over de kunstenaar op zijn website.

Quinn in 2023

Kunst aan het Isomeer

Schrijf maar vast op dat een dagje Iseo in 2023 weer op het programma moet. Dan is het de beurt aan Lorenzo Quinn. Hij werd wereldberoemd met zijn grote sculpturen van handen die uit het water komen. Dat idee ligt er ook voor het Iseomeer en zou aanvankelijk dit jaar moeten schitteren. Maar logistiek bleek het nog niet zo makkelijk en natuurlijk is er oorlog. Quinn is momenteel druk met werk in relatie tot vrede.

Het thema van de exposite in het Iseomeer gaat You are the world heten. De locatie komt in de buurt van het plaatsje Sulzano aan het meer waar ook de oranje floating pier van Christo begon. Net als bij Christo denkt men dan ook weer aan een verbinding over het water met het eiland Monte Isola. Het werk heeft het redden van de aarde als thema. Het is een symbool van wedergeboorte en ecologische duurzaamheid.

De Floating Piers van Christo

Lopen over het Isomeer in 2016

Nadat kunstenaar Christo in 2016 in de voetsporen van Christus trad, ging er een hekje van de dam. Het kleine aantal bedden rond het Iseomeer verdubbelde, het aantal bezoekers, een kwart uit Nederland, kabbelde er achteraan. De Italianen zelf wisten het meer ook opeens te vinden. De in 2.000 overleden ‘inpak-Bulgaar’, toverde van 200.000 drijvende plastic kubussen, grote gele looppaden op het meer, waarmee iedereen een wandeling over het water kon maken naar de eilanden in het midden. Het unieke project ging de hele wereld over en de inwoners zijn er nog steeds trots op, ondanks de chaos en drukte die 16 dagen in juni 2016. De ruim 1 miljoen bezoekers waren een bijzonder cadeau want Christo betaalde alles zelf.

Hier begon de wandeltocht over de pontons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button