Italië en maatschappijNieuwsStile Italiano

Internationale vrouwendag in Italië. La Festa della Donna

Veel dingen klinken simpelweg beter in het Italiaans. Neem een dag als vandaag, 8 maart, die wij Internationale vrouwendag noemen. In Italië is het vandaag La Festa della Donna, dat klinkt toch een stuk eleganter vind je niet? Het is ook een dag die veel meer aandacht krijgt dan in Nederland. Critici menen dat het zelfs te commercieel geworden is. Maar net als in heel de wereld staat ook in Italië vandaag de vrouw centraal.

Nu doet ze dat het hele jaar al in Italië. Het land waar de deur nog voor je open wordt gehouden, waar het als vrouw niet mogelijk is je mannelijke gezelschap op een drankje te trakteren, want hij betaalt per definitie en waar je altijd kan rekenen op een lift naar huis, ook zonder bijbedoelingen. Niet dat de Italiaanse vrouwen de emancipatie aan zich voorbij hebben laten gaan, integendeel. Het zijn simpelweg de hoffelijke omgangsvormen die ook Nederlandse vrouwen waarderen, toch?

vrouwendag-8-maart-italie

Mimosabloemen

Nu is de adoratie voor de Italiaanse vrouw niet zo heel vreemd, wat veel mannen betreft zijn ze de allermooiste ter wereld. De Italiaanse heren hebben dus alle redenen om vandaag nog eens extra hun best te doen. Bijvoorbeeld door naar goed gebruik het traditionele bosje gele Mimosabloemen cadeau te doen aan de geliefde vrouw, moeder, oma of collega. De Mimosa is een vroegbloeier die rond deze tijd al lekker geel kleurt. Verder hebben restaurants een speciaal vrouwenmenu en door heel het land zijn er kleinschalige markten en festivals.

Kruidje-roer-me-niet

Overigens is de gele Mimosabloem familie van ons Kruidje-roer-me-niet. Zeker een charmante naam maar wederom lang niet zo stijlvol als de Italiaanse variant. Opvallend is verder dat het Nederlandse plantje met zijn paarse bloemen zoals bekend in elkaar krimpt als het wordt aangeraakt. De Italiaanse familie doet dat niet en houdt er van om teder te worden vastgepakt. Je begrijpt de mooie symboliek waarom het plantje op deze dag zo succesvol is.

Autocoureurs

Twee jaar geleden maakte Alfa Romeo een prachtige collectie met alle vrouwelijke coureurs van het merk. Dat begon al voor de oorlog en er was een ook knappe Nederlandse die het alfapak droeg! Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button