Nieuws

Internationale vrouwendag in Italië. La Festa della Donna

Veel dingen klinken simpelweg beter in het Italiaans. Neem een dag als vandaag, 8 maart, die wij Internationale vrouwendag noemen. In Italië is het vandaag La Festa della Donna, dat klinkt toch een stuk eleganter vindt u niet? Het is ook een dag die veel meer aandacht krijgt dan in Nederland. Critici menen dat het zelfs te commercieel geworden is. Maar net als in heel de wereld staat ook in Italië vandaag de vrouw centraal.

Nu doet ze dat het hele jaar al in Italië. Het land waar de deur nog voor je open wordt gehouden, waar het als vrouw niet mogelijk is je mannelijke gezelschap op een drankje te trakteren want hij betaalt per definitie en waar je altijd kan rekenen op een lift naar huis, ook zonder bijbedoelingen. Niet dat de Italiaanse vrouwen de emancipatie aan zich voorbij hebben laten gaan, integendeel. Het zijn simpelweg de hoffelijke omgangsvormen die ook Nederlandse vrouwen enorm waarderen, al geven ze dat niet altijd toe.

vrouwendag-8-maart-italie

Mimosabloemen

Nu is de adoratie voor de Italiaanse vrouw niet zo heel vreemd, u las op deze site al eens een onderzoek dat ze door heel Europa als allermooiste worden beschouwd. De Italiaanse heren hebben dus alle redenen om vandaag nog eens extra hun best te doen. Bijvoorbeeld door naar goed gebruik het traditionele bosje gele Mimosabloemen kado te doen aan de geliefde, vrouw, moeder, oma of collega. Verder hebben restaurants een speciaal vrouwenmenu en door heel het land zijn er kleinschalige markten en festivals.

Mimosa bloemen worden uitgedeeld in Rome tijdens La Festa della Donna
Mimosa bloemen worden uitgedeeld in Rome tijdens La Festa della Donna

Overigens is de gele Mimosabloem familie van ons Kruidje-roer-me-niet. Zeker een charmante naam maar wederom lang niet zo stijlvol als de Italiaanse variant. Opvallend is verder dat het Nederlandse plantje met zijn paarse bloemen zoals bekend in elkaar krimpt als het wordt aangeraakt. De Italiaanse familie doet dat niet en houdt er van om teder te worden vastgepakt. U begrijpt de mooie symboliek waarom het plantje op deze dag zo succesvol is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button