LazioNieuwsRomeStedenVakantie

Krijgt het Colosseum zijn vloer terug?

Vorig jaar liet de Italiaanse minister van cultuur al eens weten best wat te voelen voor het idee om de vloer terug te brengen in het Colosseum. Een vooraanstaande archeoloog had dat proefballonnetje opgelaten. Deze week herhaalde de minister nog een keer zijn steun voor het verrassende voorstel.

Volgens minister Dario Franceschini moet het een niet al te groot probleem zijn. Bezoekers kunnen zich dan echt verplaatsen in de gladiatoren die middenin de kolkende massa stonden. “Het herstel van de arena zoals hij was tot de 19e eeuw is de beste manier om het monument te berschermen”, Franceschini. Tot eind 19e eeuw lag er een met zand bedekte houten vloer bovenop de nu zo bekende gangen waar de dieren en de gladiatoren zaten. Een ander voordeel zou zijn dat het monument weer gebruikt kan worden voor optredens. Op dit moment ondergaat het wereldberoemde gebouw een grondige opknapbeurt.

Detail of Circus Games from a Roman Mosaic Showing Amphitheater Scenes from Leptis Magna

Niet iedereen is even enthousiast. Een van de criticasters stelt dat het cultureel gezien een slecht idee is, banaal zelfs. “Het gevaar is veel te groot, we weten totaal niet hoe dit uitpakt en een cultureel erfgoed van onschatbare ware ga je toch niets concertlocatie gebruiken?!” Ook meent men dat het geld beter in belangrijkere zaken gestoken kan worden die ervoor zorgen dat het Colosseum nog jarenlang mee kan.

Volgens de aanstichter van de discussie, Daniele Manacorda, zijn er helemaal geen beren op de weg. Het afdekken van de ondergrondse stelsel is logisch, dat maakt ze juist weer ondergronds, zoals het was. Voor de bezoekers wordt het dan helemaal een spannende en realistische ervaring.

[divider][divider]

Wie zijn benieuwd wie de moed heeft dit plan op te pakken. Dat het met geld uit het bedrijfsleven moet gebeuren lijkt wel vast te staan. Maar daar zijn de laatste jaren goede ervaringen mee opgedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button