NieuwsVakantie

Kosten strand Italië omlaag

De Italiaanse regering keurde deze week een plan goed dat ervoor moet zorgen dat de kosten van ligbedjes op het strand omlaag gaan. De huurprijzen voor een strandbedje en parasol stegen de afgelopen twee jaar enorm. Met dit plan moet het strand weer voor iedereen toegankelijk worden is het idee.

Maar iets meer dan de helft van de Italiaanse stranden is vrij toegankelijk. In sommige plaatsen zoals in Rimini is zelfs geen enkel stukje zand waar je zomaar kan gaan liggen. Het huren van een parasol en bedjes is dan een must en die kosten lopen tegenwoordig al snel naar 25 euro per dag. De meest hippe hotspots vragen soms meer dan 100 euro.

Een nieuwe wet regelt nu dat de verhuurbedrijven, de Lido’s, aan banden worden gelegd. Er komt een waslijst aan strenge regels en de tarieven voor een bedje krijgen een plafond. Dat moet leiden tot een betere prijs-kwaliteit verhouding en service laat een woordvoerder weten. Hoe de regulering van de prijzen precies in z’n werk gaat is nog niet bekend.

De wet heeft onder meer als doel de groei van het aantal Lido’s, en daarmee de daling van vrij toegankelijke stranden te keren. Een rapport van de Italiaanse milieuorganisatie vorig jaar alarmeerde de politiek. Dat liet zien dat 43 procent van de stranden privé eigendom is en dat percentage stijgt. Ook toonde het rapport aan dat de uitbaters de prijzen tijdens de pandemie fors hadden verhoogd.

Een van de nieuwe regels probeert de monopolisering van grote delen strand te beperken en stranden op overheidsgrond openbaar te maken. Dat moet leiden tot een beter evenwicht. Er komt een limiet voor het aantal lido’s dat een bedrijf mag exploiteren en een vereiste dat exploitanten een deel van hun strand gratis toegankelijk moeten houden.

strand italie ligbedje strandbedje parasol kosten

Nieuwe aanbestedingen in 2024

Vanaf 1 januari 2024 komt er weer een nieuwe aanbestedingsronde voor de lido’s op basis van de nieuwe criteria. Het openbaar aanbesteden als gevolg van Europese regels leidde in het vrij recente verleden nog tot grote onrust. Vaak runden dezelfde families al decennialang hetzelfde stuk strand met strandtent op basis van een vergunning die letterlijk werd gegund aan steeds dezelfde partij. Nu is de verwachting dat veel meer geïnteresseerden mee gaan strijden om de exploitatierechten. Dat zou uiteindelijk ook de prijzen en dienstverlening ten goede moeten komen.

Update 2023: Prijsstijging zet door, nu €35 gemiddeld

De lido’s rekenen in 2023 10 à 15% meer dan het jaar daarvoor met uitschieters naar 25%! De gemiddelde prijs voor twee bedjes met een parasol is nu al bijna €35,- per dag. Maar de verschillen zijn groot. Er zijn zelfs strandtenten waar ze 1000 euro per dag rekenen!

Kosten strand Italië omlaag

Kosten strand Italië omlaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button