algemeenNieuwsSmaken

Koninklijke menu’s van Italiaanse staatshoofden

Het 150-jarig bestaan van de Italiaanse staat is in 2011 op vele manieren gevierd en herinnerd, ook in Nederland. Heel tastbaar en bijzonder is het boek dat terugblikt op 150 jaar Italiaanse keuken.

Aan de hand van de menu’s van de Quirinale (het Palazzo del Quirinale in Rome is officiële residentie van de Italiaanse president) laat de Accademia Italiana della Cucina zien hoe voedsel de identiteit van een hele natie verenigt. Van koning Victor Emmanuel II tot Giorgio Napolitano; het dikke boek vormt een brede retrospectieve van de zeden en gewoonten van de Italiaanse staatshoofden.

Presidentiële menu’s

Maar liefst 250 Koninklijke en presidentiële menu’s doen niet alleen watertanden, maar ook gruwelen, want de culinaire evolutie kende ook vreemde smaken. Wat te denken van gevulde pauw en allerhande orgaanvlees? President Giorgio Napolitano schreef in zijn voorwoord: “Gebruikmakend van een rijke en schilderachtige verzameling van de officiële menu’s sinds 1861, geeft dit boek niet alleen een kijkje in de keuken, maar ook aan tafel. Het onderzoekt de gastronomische cultuur en de gewoontes van officiële protocol; van taal en serviesgoed tot de bereiding van voedsel en het gebruik van typische Italiaanse producten.” De menu’s van de Quirinale is een bijdrage van de Accademia Italiana della Cucina, de culturele instelling die waakt over de Italiaanse keuken in binnen- en buitenland, aan de viering van 150 jaar Italiaanse eenheid.



Het menu hiernaast (klik om te vergroten) is een unieke en zeer fraai gedecoreerde lunchkaart uit februari 1906 van Vittorio Emanuele III van Savoy. De gerechten zijn internationaal en in het Frans geschreven zoals de meeste koninklijke menukaarten uit die tijd. De kaart is voorzien van Art Nouveau illustraties met goudreliëf en de zogenaamde Savoy-knoop onder de koninklijke kroon. De bloeiende takken van de perzikboom en de duiven symboliseren de lente die in aantocht is.

Truffelprosciutto ‘alla Rossini’

Het gezelschap kreeg ondermeer ganzeleverpaté en zalm voorgeschoteld maar bijvoorbeeld ook truffelprosciutto ‘alla Rossini’.Deze variant is genoemd naar de bekende componist die ook groot kookliefhebber was (zie ons artikel) Er zijn nu nog steeds een aantal gerechten die de term ‘alla Rossini’ dragen en door of voor hem gemaakt zijn. De bekendste hiervan is ongetwijfeld de Filetto di manzo alla Rossini (Tournedos met ganzelever en truffel).

Hieronder nog een aantal koninklijke menu’s uit het boekwerk (klik om te vergroten).

menu-quirinale-accademia
menu-quirinale-italie-staatshoofden-accademia (2)
menu-quirinale-italie-staatshoofden-accademia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button