Nieuws

Koninklijk Italië

Willem Alexander was deze week even met het gezin op audiëntie bij de paus in Rome tijdens een korte vakantie. Met een katholieke en tevens Argentijnse Prinses gaan de deuren wat makkelijker open. De poort naar Italië weten de oranjes overigens prima te vinden, ze komen er al tientallen jaren.

Het huis van de Oranjes in Porto Ercole is inmiddels gesloopt
Het huis van de Oranjes in Porto Ercole is inmiddels gesloopt

Beatrix komt ook al tientallen jaren in Italië. Drie jaar geleden spotte onze redactie haar al eens genietend van een ijsje. Eerst met haar ouders in Porte Ercole (Toscane) waar Bernhard de villa L’Elefante Felice (Gelukkige Olifant) had. Dit huis werd een paar jaar geleden overigens gesloopt met uitzondering van het kunstwerk op de buitenmuur. Dat hangt tegenwoordig in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. Vorig jaar brachten we nog een bezoek aan het het schattige havenstadje waar men duidelijk niet opkijkt van een beroemdheid meer of minder.

Sinds 1975 komen de Oranjes vrijwel jaarlijks in Tavarnelle (Val di Pesa), eveneens in Toscane. La regina d’Olanda is daar zeer geliefd in de omgeving. Naar verluidt hielp ze in de beginjaren eigenhandig het Rocco dei Draconi (Drakenrots) op te knappen. Ze spreekt ook goed Italiaans. Beatrix houdt ook van de authentieke Toscaanse keuken. Fattoria di Rignana is een van haar favoriete restaurants, ze heeft er zelfs een eigen tafel (lees meer).

Liefde voor Italië

Juliana en Bernhard in Porto Ercole
Juliana en Bernhard in Porto Ercole

De liefde voor Italië komt tot uiting in de frequente staatsbezoeken. Toen voormalig president Giorgio Napolitano op bezoek kwam (zie foto boven) sprak Beatrix tijdens het staatsbanket in Paleis Noordeinde de woorden “Italië is een land van dierbare betovering en wie in het land om zich heen kijkt, voelt zich onweerstaanbaar verbonden met de ontstaansgeschiedenis van de Europese beschaving. In de schoonheid van het Italiaanse landschap zien wij het indrukwekkend samengaan van wat de rijkdom van de natuur biedt met hetgeen de scheppende mens in opeenvolgende generaties tot stand heeft gebracht. De rijke overvloed van de Italiaanse kunst en cultuur is alom zichtbaar in grandioze gebouwen en adembenemende kunstschatten.” Hier hebben wij uiteraard niets meer aan toe te voegen.

Slapen bij Beatrix in Italië

Il Giornale logeerde een keer in Hotel Beatrice in Sirolo; een prachtig dorpje, maar het hotel moet u, als wij het mogen zeggen, vooral negeren. Een stuk interessanter lijkt Residence Beatrix in Bardolino aan het Gardameer. Koninklijk logeren kan ook bij de buren van Beatrix in Tavarnelle. Castello del Nero ligt om de hoek bij de Oranjes en is een prachtig, maar prijzig resort.

castello-nero
Castello del Nero ligt om de hoek bij de Oranjes

Koningshuis Italië

Victor Emmanuel II was-de eerste koning van Italië
Victor Emmanuel II was-de eerste koning van Italië

Ook Italië was ooit een koninkrijk. Na de eenwording in 1861 werd Victor Emmanuel II, een telg uit de Savoye-familie, de eerste koning. Een sterke bindende factor zoals bij ons is de Italiaanse monarchie nooit geweest. De ambities van sommige koningen en de politieke keuzes pakten ook niet altijd goed uit. Zo wilden koning Victor Emanuel en Mussolini in de jaren dertig van de vorige eeuw een Italiaans rijk in Afrika creëren om de Middellandse Zee te beheersen. Met dat doel trokken de Italianen naar Abessinië (Ethiopië) en ontstonden de kolonies Italiaans-Eritrea en Italiaans-Somaliland. Het werd geen succes.

Laatste koning van Italië

Door zijn samenwerking met Mussolini leidde Victor Emanuel ook de ondergang van de Italiaanse monarchie in. Zijn zoon Umberto II volgde hem 9 mei 1946 nog wel op, maar hij zat uiteindelijk maar 33 dagen op de troon. Na een zeer controversieel referendum werd Umberto afgezet; hij was daarmee de laatste koning van Italië. Umberto II werd verbannen en tot 2002 stond in de Italiaanse grondwet dat geen enkel mannelijk lid van het Huis van Savoye het land meer in mocht. Umberto’s zoon Vittorio Emanuele raakte later verwikkeld in vele schandalen. Zijn kleinzoon prins Emanuele Filiberto werd een paar jaar terug wel weer enorm populair toen hij de Italiaanse versie van Dancing with the Stars (Ballando con le Stelle) won.

De kleinzoon van de laatste Italiaanse koning won ooit Dancing with the Stars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button