NieuwsPopulaire artikelenSmaken

Komt er ook lekkere pesto uit pot? Bekijk de pestotests

Pesto, we zijn er tegenwoordig ook in Nederland gek op. Zelf pesto maken is altijd het lekkerste vinden wij, alleen daar nemen we vaak niet genoeg tijd voor. Wie geen Pinus pinea (pijnboom) in zijn tuin heeft staan en ook geen grote moestuin met een paar vierkante meter welriekende basilicumplantjes, grijpt soms naar de pot.

Het bijkomende voordeel is dat die pot een stuk voordeliger is want Parmezaanse kaas, goede olijfolie en pijnboompitten zijn niet goedkoop. Dat geldt ook voor de fabrikanten van de potjes en daarom wordt er nogal een flink gemorreld aan het originele recept.

Ondertussen staat er wel authentiek Italiaans recept op de potjes met cashewnoten, zonnebloemolie, smaakversterkers en aroma’s. De site Foodwatch wond zich hier al een keer zo over op dat ze Unilever, de maker van de Bertolli Pesto met een paar pittige vragen het vuur aan de schenen legde.

Pestotest uit een potje

Ook Il Giornale krijgt rode vlekken van dit soort volksverlakkerij en koopt daarom binnenkort weer een zakje basilicumzaadjes bij het tuincentrum. Voor een euro de hele zomer verse pesto met basilicum uit eigen tuin of van eigen balkon!

Pesticiden

Verontrustender is de vondst van vele soorten Pesticiden in de potjes in 2022, door de Zwitserse consumentenorganisatie K-Tipp. Lees meer.

De lekkerste pot pesto

Als je dan toch een potje koopt is er genoeg keuze. Maar welke is de lekkerste?  Il Giornale verzamelde vijf pestotests. Die van Vara’s Kassa, eentje uit Chef’s Magazine, 7 ‘chicks’ die van food houden, eentje van Omroep Gelderland en van de Consumentengids.
De uitkomsten zijn opmerkelijk. De goedkoopste potjes scoren erg goed maar de smaak blijft meestal ver verwijderd van de echte pesto. Lees snel verder voor de uitslag.

1. Kassa pestotest

Inspiratie voor dit artikel ontleende we aan de pestotest van het TV programma Kassa die afgelopen zaterdag werd uitgezonden. Een deskundige jury testte tien potjes. Opvallend was dat ze geen één voldoende uitdeelde. De smaak stond wel heel ver af van het origineel dat als ijkpunt diende. Bekijk de uitzending onderaan dit artikel.

Verder viel op dat de goedkoopste potjes het beste scoren. Dat is goed nieuws voor wie in deze crisistijden toch lekkere pesto door de pasta wil roeren. Euroshopper en de Lidl staan beide op het ereschavot geflankeerd door een echte Italiaan van het merk Sacla.

We vragen ons af of de door ons gewaardeerde Jamie Oliver het potje met zijn naam er op überhaupt wel eens heeft geproefd. Als echte kenners zeggen dat het lijkt alsof er fijngemalen grind tussen je tanden knispert, mag de Engelse TV-kok zich toch wel eens achter de oren krabben.

De volledige uitslag.

 MerkGekocht bijCijferPrijs per 200 gramOpmerkingen
1.AH EuroshopperAlbert Heijn5,2€1,49De Euroshopper van de AH had een streepje voor op de rest omdat de nasmaak unaniem als goed bevonden werd. Ook ruikt de pesto in ieder geval nog naar basilicum en kaas.
2.Sacla ItaliaAlgemeen verkrijgbaar3,9€2,47De kleur en de geur deden velen vermoeden dat ze hier te maken hadden met echte pesto. De smaak was ‘redelijk’ maar het mondgevoel werd verstoord door vezels en draadjes.
3.BaresaLidl3,8€1,21In de pesto van de Lidl zit suiker. Dit maakte dat veel testers deze pesto te zoet vonden. “Op het oog is dit middle of the road pesto, maar dan met een nare nasmaak.”
4.Grand’ItaliaAlgemeen verkrijgbaar3,5€2,09“Fabriekspesto ten top”. De pesto van Grand’Italia vonden de experts bremzout en heel zuur. “Geen lekker zuur maar vies zuur.”
5.Poggio AnticoXenos3,3€2,75De minst zure van allemaal. De pijnboompitjes zijn wel te prominent aanwezig.
6.AH HuismerkAlbert Heijn3,0€2,02De dubbele verpakking van de AH (twee kleine potjes van 90 gram). De testers misten de smaak van basilicum. Met 32% was basilicum hier ook in verhouding met de andere potjes redelijk ondervertegenwoordigd. Pluspunt is dat de kaas goed proefbaar is.
7.BertolliAlgemeen verkrijgbaar2,5€2,90De testers proefden duidelijk aardappelzetmeel. Hierdoor is de pesto te stroef geworden. De pesto ruikt naar niks en qua kleur is ook dit net guacamole. De smaak is onaangenaam omdat het niet naar basilicum, kaas en olijfolie smaakt.
8.BarillaJumbo2,4€3,36De testers vonden deze eruit zien als guacamole. Qua smaak was er voor de testers totaal geen associatie te maken met pesto. Ook deze pesto werd als veel te zout bevonden.
9.Jamie OliverAlgemeen verkrijgbaar1,6€2,72“Hopeloos” was het oordeel van een van de testers.  De pesto is veels te korrelig. “Alsof je fijngemalen grint tussen je tanden hebt.”
10.De Rit OrganicsGoody Food1,2€4,29De geur van gras werd als overheersender bevonden dan de geur van basilicum. Het smaakte totaal niet naar pesto. “Dit is de raarste pesto ooit”, schreef een van de testers. Ook: “Gehakte kool in olie.”

2. Chef’s Magazine

De tweede test werd gedaan door vakblad Chef’s Magazine. De jury bestond uit chefkoks die zelf allemaal de pesto vers maken. Er zijn echter ook koks die hun pesto bij de horecagroothandel kopen en daarom in deze test slechts een paar merken die ook in de supermarkt te koop zijn.

Komt er ook lekkere pesto uit pot? Bekijk de pestotests
De lekkerste pesto volgens Chef’s Magazine. King Cuisine. Alleen verkrijgbaar bij de groothandel.

Winnaar werd het merk King Cuisine. Het Nederlandse familiebedrijf uit Tilburg produceert deze pesto voor grote retailers, foodservice bedrijven en grossiers door heel Europa.

Verder scoort ook in deze test Grand’Italia hoog. Deze jury geeft het merk zelfs een voldoende alhoewel hij te zout is. Een euvel waar alle geteste potjes last van hebben.

Tot slot prijken ook hier de dure merken weer onderaan en scoort de Aldi een voldoende met Ansolive pesto.
Deze test stamt uit 2009 dus dus prijzen zullen zeker aangepast zijn.

Uitslag

MerkJuryrapportUitslag
King Cuisine
Verkrijgbaar Groothandel
Prijs/kilo € 15,83
Smaak +
Geur –
Kleur +/+
Structuur +/+
Uitslag goed
Visueel het dichtst in de
buurt van zelf gemaakte
pesto.
Grand Italia
Verkrijgbaar AH
Prijs/kilo € 16,26
Smaak –
Geur +
Kleur +
Structuur +
Uitslag voldoende
Goede parmezaanse kaas
geur, zuur, zout
Apollo
Verkrijgbaar Groothandel
Prijs/kilo € 9,14
Smaak +
Geur –
Kleur +
Structuur –
Uitslag voldoende
Zout
Ansolive
Verkrijgbaar Aldi
Prijs/kilo € 15,04
Smaak +
Geur –
Kleur –
Structuur +
Uitslag voldoende
Zuur, zout
Epifine
Verkrijgbaar AH
Prijs/kilo € 17,76
Smaak –
Geur +
Kleur +
Structuur –
Uitslag voldoende
Te veel notensmaak, te zuur
Montalbano
Verkrijgbaar Groothandel
Prijs/kilo € 9,71
Smaak +
Geur –
Kleur –
Structuur –
Uitslag onvoldoende
Wel olijfsmaak, helaas geen
goede kleur
D’Amico
Verkrijgbaar Groothandel
Prijs/kilo € 14,44
Smaak –
Geur –
Kleur –
Structuur –
Uitslag onvoldoende
Niet romig, droog
Terra Maris
Verkrijgbaar MAKRO
Prijs/kilo € 13,00
Smaak –
Geur –
Kleur –
Structuur +
Uitslag onvoldoende
Chemische smaak, te
weinig knoflook, zurig, te
fijn
Toresano
Verkrijgbaar Groothandel
Prijs/kilo € 25.60
Smaak –
Geur –
Kleur +
Structuur –
Uitslag onvoldoende
Zout
Knorr
Verkrijgbaar Groothandel
Prijs/kilo € 25,73
Smaak –
Geur –
Kleur –
Structuur +
Uitslag onvoldoende
Visueel mooi, romige
structuur, zout

3. Chickslovefood.com

De dames van de leuke website Chickslovefood.com maakte er met zeven vriendinnen een gezellige proefsessie van. Geen professionals deze keer maar doorsnee consumenten die van lekker eten houden. Komen zij tot de zelfde conclusies als de kenners?

Leuk aan deze thuistest is dat er ook een vers gemaakte pesto werd beoordeeld. Dat dit ‘origineel’ minder lekker werd bevonden dan het C1000 huismerk doet ons vraagtekens zetten bij het kooktalent van de hobbykok. Toch is dit helaas een terugkerend fenomeen dat zich ook tijdens de pestotest van de consumentengids voordeed.

Verder werd er vaak, net als bij al deze tests: “Veel te zout!” geroepen, of te zuur. En ook dat is niet de bedoeling.
Il Giornale concludeert na deze drie tests dat je met Grand’Italia een aardige pesto in huis haalt want de dames plaatsen deze op nummer 1. Ook de Euroshopper doet weer prima mee net als Sacla.

Komt er ook lekkere pesto uit pot? Bekijk de pestotests
Pesto van Grand’Italia. Ingrediënten: Zonnebloemolie (34%), basilicum (29%), aardappels, glucose siroop, cashewnoten, Grana Padano kaas (4,5%) (met ei-proteïne), Pecorino kaas (4,5%) (met ei-proteïne), zout, extra vergine olijfolie (1,5%), pijnboompitten (1%), natuurlijke aroma’s, knoflook, geconcentreerd citroensap.

Jamie

“Staat Jamie Oliver zelf ook achter deze pesto?” Vroeg een van de proefpersonen zich af. Wederom een dikke onvoldoende voor Jamie die ook nog een keer erg duur is. Misschien dat de chef wel een te grote commissie per potje bedong. Het potje steeg bovendien ook nog enorm in prijs. De dames van Chickslovefood.com kochten het voor € 2,30, de redactie van Kassa een half jaar later voor maar liefst € 2,72!

De complete uitslag van Nina & Elise, de ‘Chicks that love food’. Bekijk ook hun website.

Komt er ook lekkere pesto uit pot? Bekijk de pestotests
 MerkPrijs
1Grand’Italia€2,29 voor 190 gram
2Arisi€0,99 voor 190 gram
3/4Albert Heijn Euroshopper€1,99 voor 2x 90 gram
3/4Sacla€2,69 voor 190 gram
5C1000 huismerk€1,29 voor 130 gram
6Home madeVers gemaakt door thuiskok
7Polli€1,99 voor 190 gram
8Jamie Oliver€2,30 voor 190 gram
9Bertolli€2,35 voor 185 gram

4. Omroep Gelderland

Van de test die de regionale omroep in Gelderland in 2006 deed weten we helaas niet zoveel behalve de uitslag. Het onbekende  testpanel was dit keer minder te spreken over Grand’Italia. De Pesto van de Hema kwam als winnaar uit de bus. Misschien moet u die toch een keer proberen als die nog wordt verkocht.

1Hema2,19
2Albert Heijn, vers2,98
3Edah (Eigen merk)1,71
4Mantova (Xenos)1,41
5Bertolli2,18
6Grand’ Italia2,02

5. Consumentenbond

De meest recente van alle test uit de gids van juli 2013. Weer scoort Grand’Italia vrij goed maar de prijs is hoog. Opvallend aan deze test was dat de verse pesto die ook in de test zat het minst werd gewaardeerd!  Dat mag gerust een overwinning van de ‘voedselcreatieven’ genoemd worden maar het toont eens te meer de smaakvervlakking van de gemiddelde consument aan.

Pestotest uit een potje
PlaatsMerkPrijs per potjeCijfer
1Lidl, Baresa Pesto€ 0,906,8
2Grand’Italia Pesto€ 2,406,8
3Jumbo Pesto€ 1,506,7
4Aldi, de kruidencompany€ 0,906,6
5Euroshopper (AH)€ 1,406,6
6Sacia Italia€ 2,556,5
7Albert Heijn€ 1,806,4
8Plus€ 1,806,3
9Albert Heijn (vers, gekoeld)€ 2,006,2
10Bertolli€ 2,355,8

De smaak van Susan

Susan Aretz deed ook een eigen test met een paar potjes pesto uit de supermarkt. Ook bij haar scoort het potje van Grand’ Italia vrij goed. De verse, maar dure, pesto van de Albert Heijn vindt ze de lekkerste. Het huismerk van Albert Heijn scoort daarentegen slecht in de test van Suzan. Dit potje is zes keer goedkoper dan de verse variant!

Conclusie

Nog steeds adviseren we om de zaadjes nu in de grond te doen en goed water te geven. Dan kan je misschien in mei de eerste blaadjes basilicum oogsten. Gebruik goede olijfolie en let voor het beste resultaat ook op dat je geen goedkope Chinese pijnboompitten aanschaft. Genoeg pijnboompitten is nog belangrijker dan de basilicum. Die zorgen namelijk voor de binding en moeten genoeg olie bevatten om de saus smeuïg te maken.

Il Giornale gaat uit pure nieuwsgierigheid het potje van Grand’ Italia, Sacla en die van Albert Hein Euroshopper kopen. Eens kijken welke potpesto binnenkort het Il Giornale keurmerk mag dragen.

UPDATE

Inmiddels proefden wij de pesto van Grand’ Italia en kunnen we het oordeel van bovenstaande tests wel onderschrijven. De pesto is veel te zout maar niet slecht van smaak. Matig gebruik is het devies. Het verschil met zelfgemaakte pesto blijft echter levensgroot.

Bekijk ook de zoektocht van het programma De Keuringsdienst van waarde naar authentieke pesto via deze link.

In de Italiaanse supermarkt

De Italianen deden ook een test naar de potjes in hun supermarkt. Daarin scoorde De Cecco erg goed. Lees meer.

Lees ook: 86-jarige maakt de lekkerste Pesto ter wereld!

Pestotest uit een potje

Pestotest uit een potje

5 reacties

  1. Pesto Vivo, dat werd verkocht bij de AH. Ik weet niet precies welke supermarketen dit merk nu voeren. Ik vind pesto’s uit een potje helemaal niets maar idt is het enige merk dat ik een voldoende zou geven. De rest, en ik heb er veel geprobeerd, is niets. Pesto Vivo zou ik gerust gebruiken als vervanging van echte pesto.

  2. Vandaag pesto uitgeprobeerd van ons aller Jamie Oliver. Je denkt dan eigenlijk voor een snelle hap, dat je met zo’n naam niet mis kunt gaan. Wat een misser!! Echt vreselijk! Ruikt goed, ah fijn denk je… En dan. Niets, smaakt echt naar niets. Zanderige kleffe bende, dat naar niets smaskt. Serieus, als je na een goede parmezaan nogsteeds peper en zout moet toevoegen is er toch wel echt iets mis. Heel jammer dit. En dat voor zo’n naam…

  3. De pesto van Beresa is zo slecht geworden dat ik dr potjes maar heb weggegooid.
    Ik dacht eerst dat het bedorven was. Een 2e potje opengemaakt. Dat was net zo slecht.

  4. Conclusie: pesto in potjes! Not done! Sorry! Als Italiaan kan ik het enkel maar afraden. En ten tweede betwijfel ik toch dat veel van de testers echt wel de smaak van goede pesto kennen want ik lees te zout , te zuur , maar pesto is redelijk zout en zurig…. Maar op een aangename manier . En pesto is ook geen volledig gladde boel, er mag heus structuur in zitten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button