NieuwsReceptenSmaken

Klassieker uit Veneto; Risi e bisi

Dit gerecht is een echte klassieker van de Po-vlakte en de regio Veneto. Het wordt traditioneel gegeten op 25 april, dat is de dag van de patroonheilige San Marco, u kent ‘m van het plein. Het is van oorsprong de tijd dat de eerste erwten van het seizoen op de Rialtomarkt verkrijgbaar waren. In het begin waren die nog duur en minder van smaak waardoor kenners in die tijd meenden dat je het gerecht beter wat later kon eten. Veel Italianen beschouwen risi e bisi als een soep. Hij wordt daarom meestal all’onda (golvend) geserveerd, vandaar de extra schep bouillon in het recept.

Bereidingstijd: ca. 35 min.
Per portie: ca. 765 kcal 14 g eiwit 48 g vet
68 g koolhydraten

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui, 150 g pancetta, 1 l bouillon, 1 el olijfolie, 300 g risottorijst (bv. arborio), 300 g verse doperwtjes (of diepvries), 50 g parmezaan, 1 el boter, zout en peper.

1. Pel en snipper de ui. Snijd de pancetta in reepjes. Verhit de bouillon. Verhit de olijfolie in een pan en fruit er de ui en de pancetta ca. 2 minuten in.
2. Voeg de rijst toe en bak hem ca. 4 minuten tot hij glazig wordt.
3. Giet zoveel hete bouillon bij de rijst zodat hij net onder staat. Kook de rijst op matig vuur rustig gaar en voeg telkens als de bouillon is opgenomen wat nieuwe toe. Voeg na 12 minuten de doperwtjes toe en laat de risotto nog ca. 4-5 minuten koken. Roer zo min mogelijk in de rijst.
4. Rasp de parmezaan. Neem de risotto van het vuur en laat hem ca. 1 minuut rusten. Roer nu de parmezaan, de boter en nog een schep bouillon door de risotto en breng hem op smaak
met zout en peper. Serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button