De winkels liggen alweer vol met heerlijke paaseitjes, maar de beroemdste van allemaal is misschien wel het ei met verrassing, de Kinder Surprise. De Italiaan Michele Ferrero is de uitvinder van de Kinder Surprise. Hij liet zich inspireren door de grote paaseieren die in Italië met cadeautjes zijn gevuld.
‘Maak van iedere dag een Paaszondag,’ was het motto van Michele Ferrero. Hij liet zich in 1974 inspireren door de Italiaanse paastraditie en bedacht de beroemde Kinder Surprise. Eitjes met een zachte melksmaak en twee dunne laagjes chocolade. Erin het bekende gele coconnetje met een speeltje. In de eerste jaren waren dat metalen figuurtjes, maar om de kinderen nog meer plezier te geven, kwamen er mini-bouwpakketjes. Zo waren ze even zoet en werd een nieuwe industrie geschapen voor ontwerpers op microniveau.
Verzamelbeurzen
Eind jaren 80 van de vorige eeuw, bedacht Ferrero een serie voor zijn speelgoedjes en poppetjes, wat leidde tot een verzamel-hit. De eieren gingen de hele wereld over. Er waren zelfs verzamelbeurzen. Je moest en je zou de serie compleet hebben!
Ook in Nederland stonden fanatici elkaar naar het leven. Sommigen hadden duizenden figuurtjes gespaard zoals William Akerboom, die heeft er nu meer dan 3.000! Klinkt bizar misschien, maar tegenwoordig heeft Ferrero al ruim 30.000 verschillende surprises uitgebracht en ieder jaar komen er weer een paar honderd speeltjes bij.
Het heeft de chocolademaker geen windeieren gelegd. Hij stierf in 2015 op 89-jarige leeftijd met dik 20 miljard euro op de bank. Daarmee was hij een van de rijkste Italianen.
Familiebedrijf
Het 40-jarig bestaan van Kinder Surprise werd in 2014 gevierd met het meest bijzondere poppetje ooit. Onder de grootste fans werd een 3D-versie verloot van de gelukkige winnaar. Hij kreeg zichzelf als poppetje in een surprise-ei. Niet in Nederland, vreemd genoeg. Hier ging de verjaardag in betrekkelijke stilte voorbij. Vooralsnog zien we geen nieuws over de viering het 50-jarig bestaan van het ei dit jaar. Wie weet volgt dat nog.
Wist je trouwens dat Ferrero nog steeds een familiebedrijf is? Vanuit het hoofdkantoor in Pino Torinese, houdt Giovanni Ferrero junior (vermogen 37,6 miljard) namens de derde generatie de teugels van zijn chocoladefabriek strak in handen. En nog altijd zijn de eitjes (jaarlijks 1,5 miljard), de pasta (Nutella) en de bonbons (Ferrero Rocher en Mon Chérie) de grote, zoete pijlers.
Illegaal in Amerika, Europa heeft regels
Het ei van Ferrero werd wereldwijd een succes maar geen ei van Columbus. In Amerika is het invoeren en verkopen van Kindersurprise illegaal! Een ei in de koffer kan tot een maximale boete van $2.500 leiden. Jaarlijks onderschept men er 25.000! Volgens de Amerikanen zijn de kleine onderdeeltjes van het speeltje niet veilig voor kleine kinderen. Ferrero verkoopt wél miljarden chocolade-eieren zonder cadeautje aan de Amerikanen.
Turkije verbood de eieren in 2019, maar dat was om kinderen minder suiker te laten eten.
In de Europese Unie ligt het ei nog steeds in de winkels maar de grootte van het plastic ei waarin het speelgoedje zit, is tot op een tiende van een millimeter gereglementeerd. Europa eist ook dat er tussen de twee helften een scharniertje zit. Vroeger zaten de beide helften los van elkaar, dat weet je misschien nog wel. Dat is nu verboden.
Boeven verstopten drugs in ei
Die kleine ‘gevaarlijke’ onderdeeltjes zijn de spreekwoordelijke peanuts, vergeleken met wat een paar boeven uit België in de eieren stopte. De surprise die de politie aantrof was cocaïne! Geheel in de paastraditie werden die in de struiken verstopt, om dan ‘gevonden’ te worden door handlangers. Begin 2023 werden ze veroordeeld tot een gevangenisstraf. Overigens staat in België een van de grootste fabrieken van Kinder Surprise ter wereld.
De uitvinder van de Kinder Surprise