HuizenNieuws

Kijk- en luistergeld voor tweede huis Italië afgeschaft

Mensen van boven de 40 weten nog wel dat er in Nederland controles aan huis waren voor het kijk- en luistergeld. Een ernstige mijnheer kwam dan indringend vragen hoeveel TV’s er in huis waren want er werd per toestel betaald. Dat was er natuurlijk hoogstens één en zelfs nul was in die tijd plausibel. In Italië bestaat het nog wel maar er zijn voor Nederlandse huiseigenaren relevante veranderingen.

De Italiaanse regering besloot vorig jaar het kijk- en luistergeld dat voor de publieke omroep Rai (Radiotelevisione Italiana) wordt ingezet te hervormen. De heffing die ook bekend staat als canone Rai of abbonamento Rai kostte per televisiehuishouden 113,50 euro per jaar waarmee 1,7 miljard euro werd opgehaald. Het bedrag is per 1 januari 2016 verlaagd naar 100 euro maar nu moeten alle huishoudens betalen, met en zonder TV. De nieuwe regel geldt voor iedereen die een computer, tablet, smartphone, televisie en/of radio bezit. Diegenen die kunnen aantonen dat niet te hebben, hoeveel zullen dat er zijn (?!), kunnen ontheffing vragen.

In 2017 wordt het bedrag nog lager. Dan worden volgens het plan ook de kinderkanalen Rai Yoyo en Rai Gulp reclamevrij gemaakt.

De nieuwe regels zijn ingesteld om ontduiking tegen te gaan. In Nederland werd het kijk- en luistergeld in 1999 afgeschaft.

Belangrijk voor eigenaren tweede huis

Alleen huishoudens waarvan de verblijfplaats een ‘eerste huis’ is moeten betalen. Eigenaren van vakantiehuizen of tweede huizen hoeven dat dus niet. Het bedrag wordt via de elektriciteitsrekening geïnd. Iedereen met vastgoed in Italië moet dus even goed opletten of er niet toch de Canone RAI op de rekening staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button