Nieuws

Kersttips van Pinokkio

Het is een bijzonder jaar, 2015. Precies een eeuw geleden namelijk verscheen de Nederlandse vertaling van het boek Le avventure di Pinocchio van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi. Een sprookjesboek zoals we het verhaal over de houten pop nu zouden noemen, maar het was van oudsher (1880) een allesbehalve kindvriendelijk verhaal.

De groeiende neus bij iedere leugen en het beeld van een opgeknoopte Pinokkio – hij moest boeten voor zijn ondeugdelijk leven – zijn vlak voor het slapengaan niet bepaald geruststellend voor tere kinderzieltjes. Collodi mocht graag de satire bedrijven en zag in de doodstraf voor belhamel Pinokkio bovendien de juiste moraal voor de opvoeding: gij zult uw ouders gehoorzamen. Zoals de pedagogiek honderd jaar na dato andere mores hanteert, zo zijn ook de avonturen van het beroemde Toscaanse jongetje ontdaan van rouwe randjes. Mede dankzij Walt Disney, die Le avventure di Pinocchio in 1940 tot een cute filmsprookje maakte, een happy end incluis.

Kersttips van Pinokkio in de Efteling

In de gedrukte versie van onze krant kon u al lezen over de Pinokkio musical die onlangs in De Efteling in première ging. De Italiaanse held met lange neus krijgt daarnaast zelfs een eigen plek in het sprookjesbos! Speciaal voor de kerst heeft hij en vader Geppetto  een paar leuke tips! Zie video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button