Het is één van de leukste cadeautjes onder de boom: een stedentrip naar Italië. Maar is het niet nog leuker om eerst te ‘trippen’ en in de stad je kerstcadeautjes te kopen? Il Giornale wil niet stoken in een goed huwelijk en biedt volop inspiratie voor beide gelegenheden. Hier onze tips voor kerstshoppen in Rome en Milaan met heeeeel veel cadeautjes!
Rome, Milaan, Venetië, Napels, Florence… De bestemming ligt min of meer voor de hand. Dit zijn op dit moment namelijk de populairste Italiaanse reissteden, met sfeer, leuke straatjes en spannende winkeltjes. Ja, zelfs in de winter is het heerlijk slenteren over het Piazza Navona, door de Corso Vittorio Emanuele of langs het Canal Grande. Maar voordat we je op het vliegtuig of trein zetten richting de ‘Big Five’, mogen steden als Turijn, Bologna, Perugia, Verona en Pisa niet onvermeld blijven. Ze zijn weliswaar wat minder groot, maar deze winterdagen zeker niet minder sfeervol. Misschien is het zelfs extra verrassend om deze steden te ontdekken. Of boek een combinatie, want de Italiaanse spoorbedrijven hebben verschillende arrangementen in de aanbieding. Il Giornale neemt je in ieder geval mee naar de hotspots in Rome en Milaan.
Kerstmis in Rome
Rome spant uiteraard de christelijke kroon in kersttijd. Niet voor niets laat de paus van zich horen op Eerste Kerstdag. Maar vóór het zingen: kerk uit, winkel in! Of de markt op, want het Piazza Navona mag deze dagen niet gemist worden zijn: kramen vol verleiding. De beleving is hier echter veel belangrijker, bij voorkeur als de zon onder is. Geniet met een glas vin brulé (Italiaanse glühwein) of een kop warme chocolademelk van de verschillende artiesten op het plein.
Het is overigens niet alleen Babbo (de kerstman), die je hier tegenkomt, ook La Befana (moeder Kerst) speelt een grote rol. Vroeger werd ze gezien als heks, maar de folklore is met de tijd wat ‘aangezoet’. La Befana wordt tegenwoordig meer gezien als een goede fee, die de Italiaanse kindjes cadeautjes komt brengen. Niet in december, maar op 6 januari.
Piazza Navona
De twee bekendste pleinen van de stad vormen zonder twijfel de hoogtepunten van de decembermaand in Rome, maar ook elders in de stad is de feestvreugde voelbaar. Overal staan bomen, in veel straten klinkt muziek en de gemeente is een fortuin kwijt aan energiekosten. Wat een lampjes! Een avondwandeling door de oude binnenstad is dan ook een must.
Ondertussen even opwarmen? In heel veel kerken vind je mooie kerststallen, van heel klein en lieflijk tot complete kerstdorpen. In het Vaticaan is van 9 december tot en met 7 januari de tentoonstelling 100 Presepi in Vaticano. Je kan daar 100 creatieve kerststallen uit de hele wereld bewonderen. Voorheen was de tentoonstelling in de Sala del Bramante.
Shoppen in Rome
Als je toch in Rome bent, combineer de toeristische attracties dan meteen met de leukste winkels. Neem Piazza di Spagna. Eenmaal afgedaald van de Spaanse trappen, wandel je linea recta de Via dei Condotti in. Dit zijn de modebladen in 4D; van Gucci tot Prada en van Valentino tot Armani. Je vindt ze hier allemaal, maar je bent er deze dagen niet de enige. Wil je ontsnappen aan de drukte (en geld besparen), loop dan de Via Margutta in, één van de meest schilderachtige straatjes in het centrum van Rome. Dit was van oudsher het domein van kunstenaars en handwerklieden.
Na een bezoek aan het Colosseum ligt de gezellige wijk Monti voor de hand. Hier vind je niet alleen leuke, authentieke winkels, maar ook sfeervolle koffiebarretjes en cafés. Vooral de Via del Boschetto en de Via Urbana zijn aanraders op winkelgebied. In de buurt van het Piazza Navona ligt de Via del Governo Vecchio met talloze leuke winkels en boetieks.
En wie nog geen blaren op de hielen heeft, slaat de Via dei Coronari niet over. Dit is de straat tussen het Vaticaan en de oude binnenstad, waar het hogere ‘shopsegment’ wordt afgewisseld door creatieve kledingwinkels.
Kerst met kerk
Kerstavond is voor veel Italianen belangrijker nog dan de kerstdagen zelf. Het familiediner speelt daarbij een grote rol, maar de kerk niet minder. De nachtmis mag dus niet gemist worden. Ben je tijdens de feestdagen in Rome, bezoek deze avond dan vooral één van de kleinere kerken in de stad. De Sint-Pieter zit de hele avond namelijk vol en de Kerk der Friezen is vooral een Nederlandse aangelegenheid. Met alle respect, maar is het niet mooier om deze avond tussen de Italianen te zitten? Op eerste kerstdag om 12:00 uur zal de paus op het Sint Pietersplein de stad (urbi) en wereld (orbi) zegenen. Het is misschien overbodig te vermelden, maar ook hier zal je niet de enige getuige zijn.
Kerst in Milaan
De feestmaand december begint in Milaan officieel op de vijfde. Nee, niet vanwege Sint Nicolaas, maar omwille van Sant’Ambrogio. Ter ere van de patroonheilige van de stad opent de Fiera degli Oh Bej Oh Bej. Vanaf dat moment is het vijf weken feest in Milaan. Die naam? Oh bej komt voort uit het stadsdialect en staat voor Oh belli (Wat mooi), wat vaak de eerste reactie is bij het zien van alle kerstversiering en cadeautjes in de stad. Het centrum van Milaan is deze maand namelijk volop in sprookjessferen gedompeld.
Meer nog dan andere steden getuigt Milaan zijn rijke afkomst. Er zijn diverse kerstmarkten, maar de bekendste vind je uiteraard op het plein voor de Dom (Piazza del Duomo). Je kijkt er je ogen uit en ook de inwendige mens komt hier niets tekort.
Markt van Ambrosius
De Dom-markt is overigens niet de grootste van Milaan. Aan de voet van het imposante Castello Sforzesco wordt traditiegetrouw in de tweede week van december altijd de markt van Ambrosius gehouden. Dit is waar de inwoners van Milaan hun inkopen doen voor kerst en geef ze eens ongelijk. In de meer dan 400 bancarelle (kramen) wordt van alles verkocht; speelgoed, huishoudelijke artikelen, sieraden maar vooral kerst- en winterdelicatessen. Op de markt en in het kasteel wordt muziek gespeeld.
Kerstmannenrace en ijsbaan
Half december is het kasteel van Sforzesco het startpunt van een kerstmannenrace. Vele honderden (semi-) kerstmannen en -vrouwen volgen een parcours van vijf kilometer door Milaan en storten zich na de finish op het panettone-buffet.
Ook in de wijk Porta Nuova zien we in december veel Milanezen. Hier ligt deze dagen namelijk de ijsbaan van de stad. Behalve schaatsplezier is er vermaak voor jong en oud, en er valt genoeg te zien in Porta Nuova, want dit is de hipste wijk van de stad.
Kids
Voor kinderen is Milaan deze dagen een sprookjesstad. Zo willen ze maar wat graag naar Eclissa, een enorme winkel aan de Porta Ticinese, die is omgebouwd tot Christmas Village. Met recht een magische wereld van bomen, slingers, lampjes en… ijsberen.
Ook in de Giardini Pubblici Indro Montanelli in het centrum is zo’n ‘kerstdorp’ te vinden. Het is een pretpark(je) voor de kinderen, maar ook papa en mama kunnen er zich vermaken.
Tot slot nog andere een prachtige kinderwinkel, weliswaar van Amerikaanse oorsprong maar daarom niet minder mooi. Dat is de winkel van FAO Schwarz op het Piazza Cordusio.
Kerstinkopen doen in Milaan
Milaan is de stad van handel en mode, en dat is ook in december te zien op straat. Het mag allemaal wat kosten, beter gezegd. Waar de misdienaren van de Duomo grote moeite hebben om hun collectezakjes gevuld te krijgen, krijgen de kassières van La Rinascente, honderd meter verderop, hun kassalades nog amper dicht. Geld rolt in Milaan, dat is duidelijk. La Rinascente is enigszins vergelijkbaar met onze Bijenkorf. Hier vind je allerhande cadeaus; van luxe linnengoed tot de mooiste design. De bovenste etage is de lekkerste, want hier liggen de lekkernijen van de streek. Leuk om mee te nemen, maar je kan ook direct smullen, want er is een dakterras met uitzicht op de Dom!
Galleria Vittorio Emanuele II
Hét warenhuis van de stad kan je overigens niet ontgaan, want het (duurzame) neonlicht flikkert in kerststijl. De naastgelegen Galleria Vittorio Emanuele II doet het niet voor minder, maar is ook zonder lampjes al het aanschouwen waard. De overdekte straten herbergen enkele chique winkels plus een enorme kerstboom, die niet onderdoet voor de monumentale schoonheid van de galleria. En vergeet de ballen van de stier niet, voor een beetje geluk in het nieuwe jaar…
Quadrilatero della Moda
De Quadrilatero della Moda geldt als the place to be voor de sterren. Binnen deze ‘gouden vierhoek’ worden klanten op handen gedragen en dat heeft alles te maken met het exclusieve aanbod. Voor wie heeft gespaard, zijn dit de bijbehorende straten: Via Monte Napoleone, Via della Spiga, Via Manzoni, Via Borgospesso, Via Santo Spirito, Via Gesù, Via Sant’Andrea en Via Bagutta. Vergeet je creditcard niet!
Saldi
Aan haute couture hangt uiteraard een prijskaartje, maar het kan ook voor minder in Milaan. Zo begint in januari de saldi van de wintermode, zelfs in een luxe modestraat als de Corso Vittorio Emanuele II, aan de oostzijde van het Domplein. Belangrijk om te weten is dat deze autovrije straat gaandeweg ook de prijzen laat zakken. Eenmaal voorbij de grote modehuizen, kom je merknamen tegen die voor een wat breder publiek bereikbaar zijn. En vergeet ook de zijstraatjes niet.
Corso Vittorio Emanuele II gaat via Piazza San Babila over in Corso Venetia en niet veel later in Corso Buenos Aires. Dit is een interessant gebied voor ‘shoppers’ die willen snuffelen in naamloze boetieks. Over snuffelen gesproken: ten zuidwesten van Piazza del Duomo loopt de Via Torino, een winkelstraat die wat meer gericht is op een jonger publiek.
Verrassend genoeg heeft modestad Milaan in het centrum niet eens zoveel kledingwinkels. Alle grote merken zitten er uiteraard, maar het overige aanbod heeft zich, ook vanwege de vierkante meter-prijs, verspreid over de stad. Zo zitten er aan de randen van de stad een paar bijzondere outlets, waar je vooral kleding, schoenen en accessoires met hoge kortingen kunt kopen. Fidenza Village, bijvoorbeeld. Dit centrum, op de route richting Bologna, telt meer dan honderd winkels met bekende en onbekende merken en kortingen tot wel 70%.
Uitverkoop!
Bij ons is het tegenwoordig zo’n beetje het hele jaar door uitverkoop maar in Italië hanteren ze nog wettelijk vastgestelde periodes. De zomeruitverkoop begint meestal begin juni en de winteruitverkoop begin januari. In het overgrote deel van het land begint de eerst week van januari het grote feest van de koopjes.
Saldi, het woord zien we al enige tijd op de Nederlandse winkelruiten dus nadere uitleg is overbodig. Alle merken, ook de bekende gaan in de uitverkoop die ongeveer tot eind februari duurt, maar het verschilt per regio.
De kans om voor een prikkie een jurk van een topdesigner te bemachtigen is overigens niet zo groot. Dit soort winkels houdt meestal een voorverkoop op uitnodiging voor vaste klanten die wel raad weten met de voordeeltjes.
De periodes worden vastgesteld door de regionale Kamers van Koophandel. Er zijn strenge regels waar aan de winkelier zich moet houden zoals de manier waarop de korting vermeld staat. Ruilen van afgeprijsde artikelen waar iets mis mee is mag binnen twee maanden. De regionale regels gelden minder strikt voor webwinkels want die verkopen door het hele land en kunnen uit het buitenland komen.