NieuwsReceptenSmaken

Kerstmenu uit Zuid-Italië met wijnadvies

Het is bijna kerst en daarom onze suggestie voor een kerstmenu uit Zuid-Italië met wijnadvies. Pasta met Pistache, tonijn en amandeltaart. De antipasti zijn naar keuze.

Prima (voorgerecht): Tagliolini met pistachepesto

Tagliolini con pesto di pistacchi

Bereidingstijd: ca. 30 min. + rusttijd

Ingrediënten voor 6 personen

  • 250 g tarwebloem type 00
  • 120 g pistachenoten
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 50 g gries van harde tarwe
  • 3 eieren
  • 1 envelopje saffraan
  • geraspte parmezaan
  • extravergine olijfolie
  • zout en peper

Kneed de bloem met het griesmeel, de eieren, de saffraan en een snufje zout tot een glad deeg. Wikkel het in huishoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit tot een dunne lap (2 mm), rol deze op en snijd hem in dunne partjes zodat er tagliolini ontstaan (2-3 mm breed).

Doe 100 g pistachenoten in de beker van de staafmixer. Voeg 100 ml olie, het sinaasappelsap, peper en zout toe en mix het geheel tot een crème. Klop er vervolgens 2 el parmezaan door (pistachepesto).

Kook de tagliolini 2-3 minuten vanaf het kookpunt in ruim kokend water met zout. Giet ze af. Doe de pasta in een koekenpan met antiaanbaklaag en voeg de pesto toe. Meng het geheel op hoog vuur, niet langer dan 2 minuten, zorgvuldig door elkaar. Serveer meteen met de resterende grof gehakte pistachenoten.

WIJNADVIES

Een zachte rode, niet te complexe wijn zoals een Primitivo (di Manduria) of de Primitivo Terrea Melixia uit Puglia, met zacht, vol rond, zondoorstoofd fruit (Pura passione). Zoniet een wat stevigere witte wijn met wat houtrijping uit Sicilië, bijvoorbeeld la Segreta of Cometa van Planeta

Principale (hoofdgerecht): Tonijn met kruiden in saus van kikkererwten en mosselen

Tonno alle erbe in sugo di ceci e cozze

Bereidingstijd: ca. 35 min.

Ingrediënten voor 8 personen

  • 1,5 kg mosselen
  • 2 tonijnfilets van 20 cm en 600 g per stuk
  • 200 g uitgelekte kikkererwten uit blik
  • witte wijn
  • peterselie
  • salie
  • rozemarijn
  • bieslook
  • majoraan
  • knoflook
  • extravergine olijfolie
  • zout en peper

Was een bosje peterselie, 2 blaadjes salie, de naaldjes van een takje rozemarijn, 6 sprietjes bieslook en de blaadjes van 3 takjes majoraan. Dep de kruiden droog met keukenpapier, hak ze fijn en spreid ze uit op een dienblad (kruidenhaksel).

Peper de visfilets en haal ze door het kruidenhaksel zodat ze goed bedekt zijn. Leg ze vervolgens in een ovenschaal, schenk er een scheutje olie overheen en zet ze 15 minuten in de oven op 250°C (tonijn met kruiden).

Maak in de tussentijd de mosselen schoon en laat ze opengaan in een kookpan met 2 el olie en een knoflookteen. Haal ze vervolgens uit de schelpen en haal het kookvocht door een fijne, met watten bekleedde zeef.

Pak de ovenschaal uit de oven. Haal de tonijn eruit, breng hem op smaak met zout en houd hem warm. Voeg 1 glas witte wijn, 1 soeplepel (ca. 150 ml) van het kookvocht van de mosselen, de mosselen en de in water afgespoelde en uitgelekte kikkererwten toe aan het bakvocht van de tonijn. Zet het geheel op het vuur en laat het 3 minuten indikken (saus van kikkererwten en mosselen). Serveer de tonijnfilets in moten met de saus.

WIJNADVIES

Dit visgerecht vraagt om een stevige witte met structuur uit het zuiden: Donna Giovanna Vendemmia Tardiva van Tenuta Luzzolini uit Calabrië. De Greco Bianco druiven voor de Donna Giovanna worden laat geoogst (vendemmia tardiva) en hebben hierdoor een licht aangenaam restzoet. De wijn heeft verder prachtig fruit en hele fijne zuren. (Karakter wijnimport, Pura Passione). Bij voorkeur voor rood voor lichtere wijn gaan zoals een Pinot Nero of eventueel een Cerasuolo di Vittoria.

Dolce (nagerecht): Taart met amandelen

Flan alle mandorle e profumo di arancia

Bereidingstijd: ca. 1 uur + rusttijd

Ingrediënten voor 12 personen

  • 300 g tarwebloem type 00
  • 150 g boter
  • 100 ml verse slagroom
  • 100 ml melk
  • 90 g suiker
  • 50 g amandelmeel
  • 2 sinaasappels
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • zout

Klop de bloem met de boter, een snufje zout en een beetje water tot een glad deeg. Wikkel het in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het uit tot 3-4 mm dikte en bekleed er een springvorm mee (22 cm Ø, 4,5 cm hoog).

Klop de eieren en de eidooiers met de slagroom. Voeg de zeer fijn geraspte schil van de sinaasappels toe. Breng de melk met de suiker aan de kook en schenk hem langzaam, onder voortdurend kloppen, bij de eieren. Voeg het amandelmeel toe. Schenk het mengsel in de bakvorm. Zet de taart 20 minuten in de oven op 200°C. Stel de temperatuur daarna in op 170°C en bak de taart nog 20-25 minuten.

Neem de taart uit de oven, laat hem afkoelen op een rooster en haal hem uit de vorm. Bestrooi de taart desgewenst met poedersuiker. Serveer hem naar keuze met toefjes geklopte slagroom, kleine schuimpjes en sliertjes sinaasappelschil.

WIJNADVIES

Klassieke dessertwijnen van Sicilië zijn Malvasia delle Lipari en Passito di Pantelleria, maar die zijn voor dit nagerecht te stevig. We moeten uitwijken naar het Noorden voor een licht zoet witte zoals een Fior d’Arancio; een zoete mousserende wijn van muskaatdruiven, met een subtiele bubbel en het aroma van sinaasappelbloesem en druiven. En, niet onbelangrijk, slechts 5,5% alcohol!

Meer Italiaanse recepten op onze site

Klik hier voor alle recepten zoals de klassiekers Tiramisu , Panettone of focaccia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button