Nieuws

Kamperen in Italië. De do’s don’ts en trends

De stedentrip naar Rome of het B&B in Le Marche, Toscaanse villa’s of een Dolomieterse wintersport… Vakanties in Italië zijn vrijwel uitsluitend om naar te verlangen of in superlatieven te herinneren. Een uitzondering betreft de kampeervakantie. Die zou vooral duur, saai en slecht georganiseerd zijn in Italië. Dit vooroordeel klinkt al jaren, maar de tijden zijn veranderd, zo zagen we afgelopen zomer in Italië al. Niet voor niets dat de Kampeer en Caravan Jaarbeurs (nog t/m 12 oktober 2014) zich volledig hulde in Italiaanse sferen! De Italiaanse camping is hot, zeker met een beetje bling!

Voordat u denkt ‘Hier begint een wervende advertorial van de belanghebbende sponsor,’ moet ik u teleurstellen. Ook voor deze pagina heeft de giornalist in kwestie keurig zijn huiswerk gedaan en zijn pen uitsluitend in onafhankelijke Italiaanse inkt gedoopt. In dat kader verklaren we ook graag eerst de herkomst van het vooroordeel. Die ligt verscholen in de cultuur van Italië. Immers, het basic kamperen is van oudsher een traditie die de zuinige Nederlander past. De Italianen hebben niet veel op met de romantiek van hutje mutje. Het luchtbed, de toiletrol, het butagasstelletje; voor veel Nederlanders de grote zomervreugd, voor de Italianen iets onbegrijpelijks. ‘Hoe die Ollandesi iedere avond weer Honig’s elleboogjes met Smac in hun minipannetje gooiden…’

Kampeerbehoefte

Het was wellicht daarom dat de kampeerbehoefte in Italië in de vorige eeuw niet echt werd begrepen. Op veel camping bleef het dan ook bij een grasveld voor tent en sleurhut, een kantine voor het ‘gemak’, een waterplaats voor douche en vaat, en zes rijen stacaravans. Met name rond het Gardameer namen de Nederlanders (en overige vakantiegangers uit den vreemde) daar lange tijd genoegen mee, maar hier ontstond ook het eerste gemor over prijs en kwaliteit. Het resulteerde in de oprichting van Nederlandse campingclubs en de bemoeienis door reisorganisaties. De Italianen beloofden beterschap.

Slapen in een tent anno 2014
Slapen in een tent anno 2014

Bij de boer of de stad?

Anno 2014 zijn ze er natuurlijk nog steeds: dure, saaie en rommelige campings, maar Italië heeft zich de kritiek aangetrokken, al zijn we er nog niet helemaal. De Italianen hebben hun campingleven in vele opzichten gebeterd. Het Gardameer mag dan nog een hot spot heten, net als Toscane en de Adriatische kust, maar tenten en caravans vind je nu in alle regio’s. Die enorme variatie betreft ook het soort campings. Zo vind je in de meest groene regio’s over het algemeen de rustigste campings, waar slechts basisfaciliteiten worden geboden. Natuur en rust overheersen ook bij de boerencamping, in Italië aangeduid met Agricampeggio. Zij hebben zich vaak regionaal verenigd en vinden het leuk om iets van het boerenleven te laten zien en te laten proeven. Dat is met name leuk voor de kinderen.

Animazione-mini-club
De kinderanimatie is doorgaan goed verzorgd op de Italiaanse campings

Minder rustig is het op de stadscampings, bijvoorbeeld aan de rand van Rome, Florence en Venetië. Dit zijn over het algemeen geen campings voor een lang verblijf, ook vanwege het beperkte facilitaire aanbod. Ze zijn vooral praktisch ingericht omdat je ’s morgens snel in de stad bent en ’s avond uitgeput je tent induikt.

Wild kamperen is in Italië eigenlijk verboden, maar in sommige regio’s wil meneer agent nog wel eens een oogje dichtknijpen. Wil je geen risico lopen, informeer dan even bij de plaatselijke Azienda di Turismo, Pro Loco of het gemeentehuis naar de ‘wilde’ mogelijkheden in de buurt. Met een camper kun je wat gemakkelijker langs de weg blijven staan.

Glamping kampioen

De absolute tegenpool van vrij kamperen is het zogeheten glamping ofwel: kamperen in luxe. Ook daarvoor kun je naar Italië, zo zagen wij al tijdens de Vakantiebeurs dit jaar. Wat te denken van een Toscaanse glittercamping van Vacanceselect? Debby Bos-Smits: “Ja, de tijd van kleine kampeerplaatsen, rijtjes stacaravans en verouderde voorzieningen is echt voorbij. Gelukkig zijn ook de campingeigenaren in Italië wakker geworden en zich ervan bewust dat de consument van nu behoefte heeft aan ruimte, privacy, kwaliteit, comfort en gastvrijheid.

Een mooi voorbeeld daarvan is Camping Orlando in Chianti. Dat was ooit een gemeentecamping, maar is nu hét voorbeeld voor Italiaanse campingeigenaren. Het ligt middenin een natuurpark, is heel ruimtelijk en speels opgezet en heeft een prachtig uitzicht over de Chianti. Hier zijn de rijtjes stacaravans echt uit den boze, alle accommodaties zijn op zo’n manier neergezet dat je niet bij je buurman op z’n boterham kunt kijken. Daarbij heeft deze camping de trend glamping heel serieus genomen. De camping staat bijvoorbeeld vol met de nieuwste en hipste accommodaties. Heel terecht dus dat deze camping de ‘Vacanceselect Glamping Award’ heeft gewonnen. Maar er zijn meer van die toppers hoor, zoals Molino a Fuoco in Toscane en we hebben er ook een paar in Frankrijk.”

Kamperen is al lang geen creperen meer…

Het kamperen ‘nieuwe stijl’ lijkt ook de Italianen steeds meer uit hun tent te lokken. De toiletrol en het butagasstelletje zijn nog altijd niet aan ze besteed, maar ze trekken er, met name in het voorjaar, graag op uit met de eigen camper. Een korte vakantie met iets meer comfort dus, zoals in een chalet, glampingtent of weekendbungalow, spreekt de Italianen wel aan, al valt die laatste categorie nauwelijks tot kamperen te rekenen. En het zal u niet verbazen dat er tijdens de vakantie op het eten niet wordt bezuinigd: la mamma neemt haar complete keuken mee!

Spelregels

Nu Italië steeds meer in trek is als kampeerland, is het wel verstandig om je van tevoren goed te informeren over het aanbod en beschikbaarheid. Bovendien kent dit kampeerland ook zijn eigen kampeergebruiken. Reserveren voor het hoogseizoen is in de populaire gebieden aan zee en rond de meren een absolute must. Ook bij de boer zijn de kampeerplaatsen van mei tot september vrij snel bezet.

32
Onderweg met het sleurhutje

Dankzij het internet kunt u zich in Nederland al helemaal voorbereiden en verheugen op uw bestemming, maar kijk uit met allerhande superlatieven, keurmerken of sterren op de site van uw camping. Italië kent geen onafhankelijke kampeerorganisatie, dus een korreltje zout is op z’n plaats. Over het algemeen gelden de ANWB en het Duitse ADAC wel als betrouwbare, onafhankelijke organisaties. Zij hebben het merendeel van de Europese campings van een kwaliteitscertificaat voorziet. Een prima houvast dus.

Bella Italia 2011 17 Animation

Voor campers en caravans gelden in Italië andere snelheidsregels (lees meer) op zowel de snelweg als de regionale wegen. Hoewel de Italianen de naam hebben van hardrijders, wordt iedere kilometer boven de limiet direct beboet en dat kan met een caravan behoorlijk oplopen.

Ook op de camping tikt de biologische klok van de méditerranée. Dat betekent rond het middaguur op de plaats rust voor de pisolino (siësta). De kleine uurtjes van de middag zijn gereserveerd voor tafel en bed, en dus zijn de winkels en zwembaden gesloten. Over zwembad gesproken: veel zwembaden zijn uitsluitend in de zomer open, vergeet uw charmante badmuts niet en laat uw zwemshort maar liever thuis!

Lees ook onze glampingtest in Italië. De top 10 beste familiecampings aan het Gardameer.
Tips over autorijden naar en in Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button