NieuwsVakantie

Kampeerregels in Italië!

Al tientallen jaren trekken we als moderne Hannibal met onze caravans en campers over de Alpen naar het Italiaanse beloofde land. Een paar handige tips geven we voor de nieuwkomers in dit klassieke vakantiefenomeen.

Vergeet om te beginnen niet om in Nederland al je kentekenbewijs en een kentekenplaat aan te vragen, want die zijn verplicht in Italië. Ook op de route naar Italië gelden soms afwijkende verkeersregels. Zo is het in de berglanden verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Heb je die niet en veroorzaak je een ongeluk, dan ben je medeverantwoordelijk. Je krijgt een verkeersboete en je hebt grote kans op een strafpunt op je rijbewijs.

Afgesloten routes voor caravans

Als je met je caravan de weg op gaat, kun je al veel zaken van tevoren voorbereiden. Ben je van plan een toeristische route te nemen, bekijk dan of de bergpassen die je tegenkomt, wel toegankelijk zijn met een caravan. In het winterseizoen en het vroege voorjaar kunnen meerdere passen die normaliter wel toegankelijk zijn voor caravans toch afgesloten zijn in verband met sneeuwval of lawinegevaar. Omdat je niet te lang achter het stuur mag zitten, mag je in principe op de hele route naar Italië op een parkeerplaats langs de snelweg overnachten. Let erop dat je niet de poten van de caravan uitklapt, waardoor het op een kampeeruitje lijkt.

Snelheid

Eenmaal de Italiaanse grens gepasseerd, dan geldt een aantal afwijkende regels voor het rijden met de caravan of camper op de weg. Zo mag je met de camper op autosnelwegen 130 km/u rijden en op overige wegen slechts 90 km/u. Zijn er twee rijbanen, dan mag je 110 km/u.

Ben je met de caravan op weg, rijd dan op snelwegen niet harder dan 80 km/u en pas je snelheid op overige wegen aan op 70 km/u. De boetes in Italië voor snelheidsovertredingen kunnen flink oplopen! Rijd je maar tien kilometer te hard, dan krijg je al een boete van minstens 38 euro. Bron: Italië.nl

Meer kampeertrends in Italië
Meer tips voor de autorit naar en in Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button