algemeenCaffèNieuwsRegio'sSmakenStedenVakantieVenetiëVeneto

Jubileum: 300 jaar Caffè Florian in Venetië

Het beroemde koffiehuis Caffè Florian aan het San Marcoplein in Venetië viert 29 december haar 300-jarig bestaan. Dit buitengewoon elegante koffiehuis op de beste locatie van de stad, is een levend museum door de rijke geschiedenis, talloze mythen en anekdotes.

Wellicht is het je overkomen tijdens je eerste bezoek aan Venetië. Na een vermoeiende wandeling tussen de duizenden toeristen in smalle straatjes, vleide je jezelf neer op een leuk terras aan dat mooie plein. Je bestelde een kopje koffie en kreeg vervolgens een Hollandse hartverzakking toen de zakelijke transactie moest worden volbracht. € 14,- voor een lauwe cappuccino?! En ook nog een toeslag voor de muziek van een valsspelend kwartet?!!
Het etablissement is een bijzondere ervaring, laten we het daarop houden. Maak je spaarpot gewoon maar leeg en ga op een van de 97 terrasstoelen zitten aan het begin van de avond, als de meeste toeristen het San Marcoplein hebben verlaten.

Florian werd in 1720 geopend door Floriano Francesconi , net als veel andere koffiehuizen aan dit plein, maar Florian is gebleven en ademt nog steeds de sfeer uit die tijd. Uiteraard blijf je hier niet aan de bar staan, maar neem je plaats om te genieten van koffie met zoet toebehoren en van het decorum en uitzicht. Hier genoten ook Casanova, Dickens en Goethe ooit van het zwarte goud, zeggen de stadspromotors. Feit is dat Florian nog steeds die mengeling heeft van intimiteit en grandeur, waarbij de dames nog regelmatig worden getrakteerd op een vioolserenade. Maar deze romantiek wordt dus wel meegenomen in de prijs van je caffè…

De muziek is niet gratis!

Maar dan heb je ook een magnifiek decor met kleurrijke verhalen. Zo zou de beroemde rokkenjager Casanova, nadat hij zijn cel in het Dogenpaleis uitstormde, ondanks de grote haast toch een pitstop bij Florian hebben gemaakt.
Dickens en Goethe noemden we al. Lord Byron en Ernest Hemingway nog niet. Gina Lollobrigida kwam graag langs tijdens het filmfestival op het Lido. Die uitstraling trekt nog steeds wereldsterren aan.

Kleurrijke eigenaar

Florian was overigens niet de allereerste naam. Het huis onder de rondingen van de Procuratie Nuove heette aanvankelijk Alla Venezia Trionfante. Koffie was in die helemaal hip nadat de scheepvaarders het uit Egypte meebrachten. Het eerste koffiehuis werd daarom al in 1683 geopend. Je bleef lekker wakker door de drank en intellectuelen waren lyrisch omdat het de concentratie vergrootte. Op het hoogtepunt waren er 200 cafés . Een nieuwe was dus niet echt speciaal in die tijd. Maar de eigenaar was een kleurrijk man en dat trok andere creatieve figuren aan. Koffie was toen niet voor iedereen weggelegd. Een kopje was twee keer zo duur als een glas wijn.

Witte en zwarte strikjes

Een ervaren ober, dat zie je aan de zwarte strik

De grandeur is dus gebleven. 20 stijlvolle obers springen dagelijks voor de gast in het gelid. Tatoeages, piercings of oorbellen zijn voor hen uit den boze, smokingjasje, een wit overhemd en een vlinderdas verplicht. Let trouwens op de vlinderdasjes. Ervaren ober hebben een zwarte, de broekies een witte. Buiten zit je dus op een echte A-locatie (duiven voeren verboden) maar binnen maak je een tijdreis. Het weelderige interieur uit de 19e eeuw met marmeren tafels, ademt klassieke klasse. Het is sinds die tijd ongewijzigd en dat viel af en toe niet mee met de overstromingen die het plein ieder jaar teisterden. Daaraan lijkt nu echter een eind te zijn gekomen door waterkering MOSE.

Drie eeuwen iedere dag open

Het water kon het caffè niet kraken, Corona helaas wel. Drie eeuwen was het iedere dag open, ook met de kerst. Maar in het jubileumjaar moesten de deuren vanaf februari drie maanden dicht. Na de opening tijdens de zomer werd het echt opnieuw gesloten in november.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button