LezersverhalenLiguriëNederlanders in ItaliëNieuwsVakantie

Jongeren begroeten de Paus. Eccomi!

Door: Joelle Renders

De smalle poortjes van het Sint Pietersplein staan weer wagenwijd open! Op Pasquetta liepen daar ruim 80.000 jongeren doorheen! De Paus vertelde dat hij twee jaar geleden, 27 maart, alleen op het Sint Pietersplein stond, twee jaar lang was het plein leeg…. Vanwege de pandemie. Maar 18 april, op tweede Paasdag, Pasquetta, was het Sint Pietersplein VOL, OVERVOL, MET JONGEREN uit Italië.

Onze oudste dochter Minne was erbij! Er waren 20.000 jongeren verwacht, een week voor Pasen waren er al 50.000 inschrijvingen en in de laatste week was het aantal naar sommige schattingen zelfs bijna verdubbeld! Al deze jongeren zijn naar Rome gekomen om de Paus te begroeten, samen te bidden en vol vreugde de toekomst tegemoet te gaan. Want ondanks dat de wolken die onze tijd verduisteren nog dik zijn: “Purtroppo, sono ancora dense le nubi che oscurano il nostro tempo.”, is er alle reden om vertrouwen te hebben. Vertrouwen in je instinct om te weten wat waar en goed is. Hij drukte de jongeren op het hart om niet bang te zijn van het leven. Maar om juist het leven vol overgave te leven, om genereus te zijn, jezelf in het leven ‘te gooien’: “Buttatevi nella vita,” zo zei Papa Francesco. Het leven is er om geleefd te worden, gezamenlijk. Makkelijk gezegd… Het leven te leven. Te delen en te geven.

En toch…

Paasliedjes met de kinderen tijdens Pasquetta

Sinds ik dat de laatste jaren steeds bewuster probeer te doen, merk ik hoe geruststellend het is. Natuurlijk lukt het niet altijd om kalm te zijn en te genieten, maar er gebeurt zoveel moois waar we zo vaak onze ogen voor sluiten! De geurende bloemen die ontluiken, het zonlicht dat door de wolken breekt, de stralende ogen van een kind. De zoemende bijen… Steeds meer begin ik me te beseffen dat er zoveel schitterends in onze aanwezigheid is. Als we daar meer nadruk op leggen wordt onze directe leefomgeving plots mooier. Niet alleen voor jezelf, maar juist ook met en voor anderen!

Aangezien ik in Italië leef, op een kleine berg, in een sober, oud huis, in een schitterende omgeving, met mijn liefdevolle man en onze vier fantastische kinderen, is het daar waar ik mijn voetafdruk zet. Maar het is een pad dat eenieder kan volgen… Met hoe meer mensen we het pad van liefde en respect bewandelen, hoe zichtbaarder het weggetje wordt. Ik heb gemerkt dat als je je hart openhoudt voor iedereen die op ons pad komt, er bijzondere dingen gebeuren. Het is een eer die ervaring te delen met kleine kinderen. Want kinderen staan open voor de schoonheid van muziek, natuur, van verschillende culturen, de schoonheid van verscheidenheid. Andiamo sulle strade per cantare, e anche per ballare e giocare… We gaan de straten op om te zingen, te dansen en te spelen! Dat is wat ik de laatste jaren doe, met kinderen een weg banen naar de toekomst! Laten we zijn als de volle maan (van Pasen), slechts een reflectie, maar zo krachtig dat we de donkere oceanen kunnen verlichten.

Joelle Renders

Olijfolietips van Joëlle uit Italië

Dit verhaal schreef Joelle Renders tijdens Pasen 2022. Il Giornale lezers van het eerste uur kennen haar van de mooie verhalen over hoe ze naar Italië trok met de liefde van haar leven, een gezin stichtte en probeerde een Italiaans leven op te bouwen. Af en toe laat ze nog even van zich horen in onze krant. Lees alle belevenissen van het gezin nog eens terug op de site.

Adopteer een olijfboom

Joelle verkoopt superieure olijfolie uit eigen boomgaard en je kan nu ook een olijfboom uit die boomgaard adopteren! Zie video en website: shop.olijfolie.it.

Adopteer een olijfboom van Joelle Renders uit Dolcedo Ligurië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button