FilmKunst, film, muziekNieuws

James Bond opnames in Rome

Deze week gaat de nieuwe James Bond film Spectre in Nederland in première. Onze redactie kijkt er al een tijdje naar uit vanwege de spectaculaire opnames die dit voorjaar in Rome zijn gemaakt. Maar natuurlijk ook vanwege de beeldschone 51-jarige Italiaanse actrice Monica Bellucci, de oudste Bondgirl ooit!

De opnames waren een bijna klassiek spektakel in de Romeinse straten. In de Via Nomentana werd een spectaculaire achtervolgingsscène gedraaid. Daarin nam Mr. Hinx (gespeeld door Dave Bautistan) het in zijn Jaguar C-X75 op tegen Bond, James Bond, in de nieuwste Aston Martin DB10. Na deze scene vlucht hoofdrolspeler Daniel Craig in de voormalige residentie van de fascistische dictator Benito Mussolini, de Villa Torlonia. Daar wordt hij door schurken achtervolgt door de geheime tunnels en bunkers. Die werden ooit gebouwd om Il Duce en zijn familie te beschermen.

Honderden veiligheidsmensen sloten de drukke Romeinse straten in maart af, niet tot iedereens genoegen maar wel tot dat van sommige buurtbewoners die hun ‘skybox’ voor hoge bedragen verhuurden. De opnames gingen ook gepaard met een grote schoonmaakbeurt van veel gebouwen die het decor vormden.

james-bond-opnames-rome-italie-filmlocaties.tiber

Er zijn ook fraaie opnames langs de Tiber gemaakt, de rivier die Rome doorkruist. Interessant was dat de speciaal ingehuurde beveiligers er wel in slaagde om obscure en illegale ‘parkeerwachters’ die doorgaans langs de rivier patrouilleren te verjagen. Het stadsbestuur was er nog niet eerder in geslaagd om deze ergernis van veel Romeinen aan te pakken.
De enorme filmcrew met gevolg liet zich vaker van haar beste kant zien. Zo deelde ze maaltijden uit aan daklozen tijdens de nachtelijke opnames.

Heerlijk helder, ‘not stirred’

James Bond is een man van stijl, al jarenlang bestelt hij zijn het Italiaanse drankje Martini, ‘Shaken, not stirred’. Dat zal hij ook in Spectre weer blijven doen. Maar tussendoor laat hij ook een heerlijk helder biertje naar binnen glijden. De geheim agent is weliswaar een man van principes maar als het grote geld lonkt, uiteindelijk gewoon te koop. In 2012 sloot Heineken een contract met de producent. Daardoor bestelde Bond in de film Skyfall naast zijn Martini ook een Heineken biertje. De Amsterdamse brouwer maakte voor Spectre een speciale reclamefilm die u misschien al heeft gezien. De opnames vonden plaats op het Comomeer, de Bondboot was van het klassieke Italiaanse merk Riva.

Heineken-Bond-riva-boot-como-meer

Americano

americano-drankje-cocktail

De Vesper Martini was niet de allereerste voorkeur van 007. De eerste cocktail die hij bestelde in het (eerste) boek Casino Royal was namelijk de Americano, gemaakt met Martini concurrent Campari, Vermouth en koolzuurhoudend water.  De Americano werd oorspronkelijk de ‘Milano-Torino’ genoemd vanwege de ingrediënten: Campari komt uit Milaan en klassieke Vermouth uit Turijn. De bestelwijze ‘Shaken, not stirred’ is uiteindelijk een van beroemdste filmuitspraken geworden. Maar dat James daarmee een Martini wil en geen Campari zal zonder twijfel ook met de hoogste bieder in vervlogen tijden te maken hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button