Italië zet bid UNESCO status Via Appia door
Zoals bekend leiden er meerdere wegen naar Rome en één daarvan is de befaamde Via Appia Antica. De weg die liep van Rome naar Brindisi verdient een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vinden de Italianen. Een officiële procedure is vorig jaar mei gestart en 10 januari kreeg die een formeel vervolg.
De weg stond al op een shortlist maar vorige week was in de Thermen van Diocletianus in Rome de ondertekening van het echte bidboek. Het is nu definitief naar het comité in Parijs gestuurd. Het gaat om de volledige route van Rome naar Brindisi, inclusief de Via Traiana van Beneveneto naar Brindisi die door keizer Trajanus werd gebouwd. Met hoopt dat de weg zomer 2024 op de lijst wordt geplaatst.
In totaal hebben 73 gemeenten in de regio’s Lazio, Campanië, Basilicata en Apulië zich verenigd samen met Italiaanse en buitenlandse universiteiten en de Pauselijke dienst voor Archeologie. Via appia. Regina viarum heet het project. Hiermee wil Italië een impuls geven aan ‘slow-travel’ en wandelreizen buiten de bekende steden. Dat moet toeristen meer spreiden over het land.
Via Appia Antica
De Via Appia Antica dateert uit 312 voor Christus. Het is de eerste en belangrijkste Romeinse weg. Regina Viarum of ‘Koningin der wegen’ noemden ze hem. Hij werd aangelegd om troepen snel naar het zuiden te kunnen verplaatsen vanwege de oorlog met de Samnieten. De weg is nog steeds in gebruik en moet als het aan het toerismebureau ligt een nieuwe slowtravel ervaring worden. Wij bezochten het Romeinse deel ooit op een zondag op de fiets, heerlijk rustig! Afgelopen jaar verschafte UNESCO de Romeinse Limes in Nederland al een ereplaats. Italië heeft de meeste UNESCO erfgoedlocaties ter wereld. Bekijk ze allemaal.
Reisverslag Via Appia
Op de weg van Appia is een reisverslag van Michaël Vandebril en Bart Pluym. In 2018 en 2020 reisden de heren de Via Appia Antica af. Het werd een lang episch reisgedicht. Vandebril schreef, reisgezel Pluym maakte de tekeningen. Zo ontstond een verslag in vers en beeld dat de herinnering en fantasie laat samenkomen in een tijdloos Italiaans landschap met zijn ruïnes, heuvels en helderblauwe zeeën, en de Via Appia als rode draad. Het verhaal neemt je mee door meer dan tweeduizend jaar geschiedenis en laat herders, hoeren, soldaten, apostelen, dichters en vooral de koningin der wegen zelf spreken.