NieuwsOlijfolieSmaken

Italië wil geen wildgroei zonnepanelen maar wel tussen de olijfbomen

De Italiaanse regering heeft een nieuwe wet in de maak die zonnepanelen op landbouwgrond moet verbieden. Boerenorganisaties hadden daarop aangedrongen nadat de prijzen van landbouwgrond door speculatie van energie-investeerders de pan uit rezen. Een uitzondering zou er moeten komen voor panelen op hoge poten die bijvoorbeeld tussen de olijfbomen gezet kunnen worden.

Net als in Nederland is ook in Italië de strijd om de landbouwgrond losgebarsten met duurzame energie als hoofdrolspeler. Daarbij hinkt Italië op twee gedachten want internationaal hadden ze net verklaard de capaciteit van duurzame energie in 2030 te verdrievoudigen. Maar de wildgroei aan zonneparken en het tegen elkaar opbieden van investeerders zijn ze zat. Voor boeren kan die verkoop zeer lucratief zijn maar hun belangenclub trapt op de rem.

Panelen tussen de olijfbomen

Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het zeer interessant is om zonnepanelen in olijfboomgaarden de plaatsen om zo twee vliegen in de bekende klap te slaan. Als de panelen in een bepaalde hoek en op een zekere hoogte op palen geplaatst worden, hebben ze nauwelijks last van de bomen en de bomen niet van de panelen.

De boerenclubs zien echter liever investeringen in irrigatie dan zonne-energie om zo het volledige productiepotentieel van het land te benutten. Daar zijn de milieuverenigingen en de panelenverkopers het dan weer niet mee eens en zo duurt het debat voort. Die eerste zeggen dat als je maar één procent van de braakliggende landbouwgrond Italië met panelen vol legt je al in 2030 aan de doelstellingen zal voldoen.

Italië wil geen wildgroei zonnepanelen maar wel tussen de olijfbomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button