NieuwsVakantie

Italië werkt hard aan landelijke lange-afstands fietsroutes

Fietsen in Italië, Italiaanse fietsers in Nederland, het stond de afgelopen tijd volop in de schijnwerpers tijdens het roze girocircus in Gelderland. Daarbij volgde het nieuws dat minister Graziano Delrio wil investeren in fietsroutes. Dat deed hij eerder toen hij burgemeester was van Reggio Emilia. In dat kader doken we voor een goede vriend eens in zijn vraag voor lange afstand fietsroutes in Italië en wat bleek, die zijn perfect in kaart gebracht.

Fietsers zijn er in alle soorten en maten. De een wil het liefst 3.000 km lang de complete de Ronde van Italië achterna fietsen. De ander wil gewoon een gezellig vakantie-adresje met mooie en niet al te moeilijke routes in de buurt. En dan heb je nog het vraagstuk elektrische fiets, een echte wielrenfiets of pakken we de mountainbike? En wat doen we met de bagage bij een tocht? Nemen we die achterop mee of laten we de koffers comfortabel per auto van het ene hotel naar het andere brengen. Die service wordt namelijk ook geboden.

Tot slot is het seizoen van belang want de hele dag met 36 graden onder de koperen ploert op de pedalen staan is niet ieders idee van een leuke vakantie. Op dat moment speelt ook het terrein van de route mee. Continu berg op en berg af zijn we in Nederland niet gewend.

Bicitalia

Maar goed, de vraag was twee weken op de fiets en in totaal zo’n 1.000 kilometer afleggen zonder iedere dag in dezelfde plaats te slapen. We vonden de fraaie site van Bicitalia, een organisatie die lange-afstandsroutes door heel Italië gedetailleerd in kaart heeft gebracht. de routes zijn ook in KML of GPX formaat te downloaden waardoor ze gemakkelijk in het navigatiesysteem voor de fiets zijn in te laden.

Italië werkt hard aan landelijke lange-afstands fietsroutes

Overnachten

Voor de overnachtingen is de site www.albergabici.it erg praktisch want die vermeldt alle hotels en pensions langs de fietsroutes van Bicitalia die de fietser warm welkom heten en ook nog specifieke faciliteiten bieden.

Eurovelo

Eurovelo is het netwerk van Europese lange-afstandsroutes met op dit moment veertien routes. Nummer 7 is de zogenaamde Ciclopista del Sole, de route naar de zon! Deze route is nog niet echt af, alleen het deel tussen de grens en Verona is bijna geheel autovrij. Daarna zijn het over het algemeen rustige wegen. De bedoeling is dat de route wordt doorgetrokken naar de Siciliaanse kust maar met name in Zuid-Italië moet daarvoor nog veel gebeuren. Vanuit het Noorden kan je de route via twee takken volgen, via Drauradweg (Ciclabile della Drava) en via de Brennerpas. Dat pad heet de Eisacktal Radweg (ciclabile della Valle Isarco).

Het nieuwe fietspad bij Imperia opende in 2022

Andere routes

Italië werkt hard aan landelijke lange-afstands fietsroutes

Italië werkt hard aan landelijke lange-afstands fietsroutes

Italië werkt hard aan landelijke lange-afstands fietsroutes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button