Nieuws

Italië viert dit jaar 150 jaar eenheid maar Noord-Zuid tegenstelling blijft

Anderhalve eeuw Italië is een relatief jong bestaan. Wanneer het om geschiedenis gaat, zijn juist in dit deel van Europa namelijk veel diepere sporen terug te vinden. De tijd van de Romeinen spreekt daarbij het meest tot de verbeelding, maar ook de Etrusken, Galliërs en Apuliërs hebben zo hun eigen hoofdstuk in het Italiaanse geschiedenisboek.

Italië viert dit jaar 150 jaar eenheid maar Noord-Zuid tegenstelling blijft
Victor Emmanuel II, de eerste koning van eenheidsstaat Italië

In de middeleeuwen trok vervolgens Karel de Grote het land binnen, maar ontstond ook de Pauselijke Staat. Eeuwenlang ging het land gebukt onder strijd, verdeeldheid en een ordinair landjepik om de overheersing. Totdat het Congres van Wenen in 1815 opriep tot een Risorgimento (herrijzenis). Napoleon was gevallen en dat maakte de weg vrij voor eenheid. Zowel monarchisten als republikeinen schaarden zich achter het streven.

46 jaar na het congres werd een parlement samengesteld met afgevaardigden uit alle verenigde staten en de elites uit noord- en zuid-Italië, die vervolgens het koninkrijk uitriepen met Rome als hoofdstad. Zonder slag of stoot ging dat overigens niet. Zo wilden San Marino en het Frans georiënteerde Monaco (tot op de dag van vandaag) zelfstandig blijven en ook de katholieke enclave Vaticaanstad behield zijn eigen grenzen. Ook op het besluit om Rome te benoemen tot hoofdstad kwamen ze terug. Turijn en Florence waren in de beginjaren van het nieuwe Koninkrijk ook al eens de kapitale stad.

Overheidskantoren

Recent werd er weer aan de status van Rome getornd. Eind juli werden er in de Noord-Italiaanse stad Monza paar filialen van ministeries geopend.

Dat was een langgekoesterde wens van de separatistische Lega Nord, een coalitiepartner van Berlusconi. De Italiaanse president Napolitano was niet te spreken over de vestiging van de overheidskantoren in het noorden van het land. In deze brief aan premier Berlusconi schrijft Napolitano dat de vestiging van gebouwen van de rijksoverheid buiten Rome in strijd is met de grondwet. Daarin staat volgens hem dat Rome niet alleen de hoofdstad is, maar ook de zetel van de regering van de republiek.

Volgens premier Berlusconi is er geen sprake van verplaatsing van ministeries, maar slechts van de opening van sedi distaccate, dependances. Maar een politieke zet blijft het. Umberto Bossi, de partijleider van de Lega Nord, reageerde boos op de brief van de president. Volgens Bossi staat er in de Italiaanse Grondwet helemaal niet waar de ministeries gehuisvest moeten worden.

Lega Noord

Met de Lega Noord in het Italiaanse kabinet wordt de Noord-Zuid tegenstelling steeds opnieuw gevoed. In juni haalde de partij zich nog de woede van de Napolitanen op de hals toen deze een plan blokkeerde voor een oplossing van het afvalprobleem.  Als reactie werd en een enorme berg huisvuil gestort voor het partijkantoor van de Lega Nord in Milaan en voor de privéwoning van Legaleider Umberto Bossi. Die reageerde op zijn beurt weer woedend op de actie.  Volgens Radio Padania, de spreekbuis van de partij, is afval een ‘mentaliteit’ van de Napolitanen: ‘Zij verspreiden overal vuilnis.’ Boze luisteraars eisten dat de politie van Milaan alles zou doen daders op te sporen, desnoods met behulp van DNA uit een poepluier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button