Nieuws

Italië viert 150 jaar radiopionier Marconi

De Italiaanse uitvinder en ingenieur Guglielmo Marconi werd op 25 april 1874 geboren in Bologna. In Italië staan ze daarom even stil bij de beroemde radiopionier.

Marconi die wel de oervader van de radio wordt genoemd, zond in 1901 het eerste trans-Atlantische radiosignaal uit. Hij was de zoon van de Italiaanse aristocraat Giuseppe Marconi en zijn Ierse vrouw Annie Jameson. Zij was de kleindochter van John Jameson die we kennen van de whiskydistilleerderij. Mensen van stand dus. Marconi kon daarom al op 22-jarige leeftijd naar Londen verhuizen om daar een patent aan te vragen op de draadloze telegraaf. Daarna begon hij het bedrijf The Wireless Telegraph & Signal Company. Later werd dat The Marconi Company.

Commerciële toepassingen

Natuurkundigen waren al een tijd in de weer met radiogolven maar Marconi was een van de eersten die dacht aan de commerciële toepassingen van de nieuwe communicatiemethode. In 1899 lukte het hem om een uitzending over het Engelse Kanaal te sturen. Maar de echte doorbraak kwam op 12 december 1901 met de eerste radio-uitzending over de Atlantische Oceaan. Dat signaal legde 3.500 km af van Cornwall in Engeland naar Newfoundland in Canada. Marconi werd hierdoor wereldwijd bekend. In 1909 kreeg hij samen met Karl Braun de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Overigens werd Marconi technisch geïnspireerd door natuurkundige Nikola Tesla, uitvinder van de elektromotor. Niet zo gek dat die naam weer actueel is in de huidige autowereld.

Grondlegger van de BBC

In 1914 werd Marconi senator in Italië en volgden hoge onderscheidingen. Hij stond daarna aan de basis van de BBC, de British Broadcasting Company. Die zonden op 14 november 1922 voor het eerst uit vanuit het Marconi-hoofdkantoor in het centrum van Londen.

Een smet op zijn imago is Marconi’s relatie met het fascisme in Italië. Hij stierf op 20 juli 1937, op 63-jarige leeftijd aan een hartaanval. Ondanks de smet op het blazoen kreeg hij toch een staatsbegrafenis en bleef de BBC Radio twee minuten stil als eerbetoon.

Bankbiljetten en munten

Marconi stond al eens op het bankbiljet van 2.000 lire. In Bologna werd de luchthaven naar hem vernoemd en in Nederland kennen we verschillende straatnamen zoals het Marconiplein in Rotterdam. In Nederland wordt jaarlijks ook de Marconi Award uitgereikt aan makers van radioprogramma’s.

Dit jaar wordt er een postzegel met zijn beeltenis uitbracht en een speciale herdenkingsmunt. Die kreeg hij al eerder in 1974 op zijn 100ste sterfdag. Daarnaast zijn er door heel Italië bijeenkomsten, tentoonstellingen en andere evenementen om hem te herdenken.

Marconi stond in Duitsland al eerder op een postzegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button