Italië verplicht coronatest Nederland en België

Italië vaardigt deze week een decreet uit waarin het aantal risicolanden wordt uitgebreid met Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat reizigers uit deze landen verplicht een corona (snel)test moeten doen bij aankomst Italië.

Het aantal Coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen weken fors gestegen. Reden voor de Italianen deze maatregel te nemen die al voor de regio’s Sicilië en Sardinië gold. Ook in Italië stijgt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Maar de cijfers zijn relatief een stuk beter dan in Nederland en België. In september lag het weekgemiddeld voor het hele land rond de 1.500 besmettingen per dag. Sinds begin oktober komt het weekgemiddelde boven de 2.000 uit. Nederland telde het afgelopen weekeinde meer dan 4.000 besmettingen per dag.

Het decreet moet nog door de premier ondertekend worden. De maatregel is 8 oktober ingegaan. De test wordt onder andere op de vliegvelden gedaan.

De weekgemiddelden aantal besmettingen t/m 5 oktober 2020

Mondkapjesplicht buiten

In de strijd tegen het virus overweegt de Italiaanse regering het dragen van een mondkapje buiten te verplichten. Het zou gelden voor iedereen ouder dan 6 jaar. Bij het sporten zou het masker niet op hoeven.

In winkels en openbare gebouwen is het mondkapje al verplicht. Veel Italianen dragen de bescherming ook al buiten.

Hoe test Italië reizigers op Corona?

Grote Italiaanse luchthavens, zeehavens en stations hebben een snelle teststraat ingericht, waar Nederlanders en Belgen nu dus verplicht een test moeten laten afnemen. De test is gratis en binnen 30 minuten krijg je het resultaat. Reizigers per auto zullen mogelijk steekproefsgewijs worden getest, maar hier is nog geen duidelijkheid over.

Een actuele test thuis doen is verstandig. Daarmee voorkom je verrassingen. Het gevolg van een positieve test is namelijk dat je 14 dagen in quarantaine moet. Daar gaat dan je zakelijke of vakantietrip. Probleem is ook dat hotels je niet meer toelaten.

Wat als je positief test?

Als je positief test moet je in quarantaine voor 14 dagen. Dan moet je de regels volgen zoals die gelden voor alle inwoners en reizigers in Italië. Als je positief test, wordt dat gemeld bij de Italiaanse GGD die je vervolgens zal monitoren. Ze kunnen zelfs dagelijks bellen.

De quarantaine wordt dus lastig als je geen privéadres hebt en een auto huren kan ook niet meer. In het uiterste geval kunnen de autoriteiten je opvangen. Als je geluk hebt in een hotel maar als je pech hebt in een onderkomen van het leger.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*