Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Italië verliest plaatsen bij de beste restaurants ter wereld

De beste Italiaanse keukens in Nederland zijn vrij eenvoudig te vinden, bijvoorbeeld via onze pagina met keurmerken of in ons overzicht van restaurantgids Lekker. Maar wat zijn de beste Italiaanse keukens ter wereld? Het toonaangevende Britse vakblad Restaurant stelt sinds 2002 ieder jaar de San Pellegrino Top 50 samen met de vijftig beste restaurants ter wereld volgens 800 culinaire experts. Gisteren werd de uitslag van 2012 bekend gemaakt.

Italië verliest veel plaatsen op de lijst
Osteria Francescana
 uit Modena is nog steeds het beste Italiaanse restaurant ter wereld op plek 5 (een plaats lager dan in 2011) maar het slechte nieuws is dat er dit jaar in totaal maar drie restaurants uit Italië in de top 50 staan, vorig jaar nog zes! De Italiaanse restaurants deden het altijd goed met zes plaatsen in 2009, vijf in 2010 en zoals genoemd dus zes in 2011. Op een na zakken alle restaurants op de lijst die ook de plekken 51-100 laat zien.

Sublieme zoetjes na afloop van een diner bij Osteria Francescana in Modena
Sublieme zoetjes na afloop van een diner bij Osteria Francescana in Modena

Het goede nieuws is dat er wel een extra restaurant uit Italië tot de top 100 is toegetreden, Piazza Duomo uit Alba, op plek 89.
Naar de reden van de mindere prestaties moeten we vooralsnog gissen, feit is wel dat de concurrentie steeds groter wordt. Er staan nog wel, voor Italië toch pijnlijk, zeven Franse restaurants in de top50 maar de met een culinaire traditie gezegende Belgen, halen net één plaatsje op de lijst, positie 42.

Oud Sluis en Librije
Nederland heeft twee restaurants in de top50. Oud Sluis op 21 en De Librije op 33. Het restaurant van Jonnie Boer steeg maar liefst 13 plaatsen. Op nummer één prijkt net als vorig jaar restaurant Noma uit Kopenhagen dat de weg bereidde voor meer Scandinavische restaurants in de prestigieuze  lijst.Alle restaurants uit Italië in de San Pellegrino top50 (tussen haakjes de plek in 2011)

  • 5 (4) Osteria Francescana, Modena,
  • 32 (32) Le Calandre, Padua
  • 46 (39) Il Canto, Siena
  • 55 (33) Cracco in Milaan
  • 59 (28) Combal Zero in Rivoli
  • 70 (38) Dal Pescatore, Mantova
  • 89 (-) Piazza Duomo, Alba

Nog meer lijstjes

Chef Massimo Bottura
Chef Massimo Bottura

De bedenkers van de Zweedse website www.wbpstars.com volgen, naar eigen zeggen, al ruim vijf jaar ruim 2.500 restaurants in meer dan 80 landen. Het zijn koks en journalisten die de rapporten opmaken op basis van een puntensysteem. Ook op deze lijst is Osteria Francescana de beste Italiaan. De driesterrenzaak van Massimo Bottura staat genoteerd op de vierde plaats in de top 60. Sommige andere Italianen in de lijst kennen we van Pellegrino zoals Dal Pescatore en Da Vittorio. De Zweden dichten Enoteca Pinchiorri in Florence wel een plek in de top toe, plaats 55 van de 60.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button