NieuwsSmaken

Italië verklaart Nutri-Score de oorlog

Italië heeft al lange tijd grote moeite met de Europese Nutri-Score, omdat traditionele Italiaanse producten als Parmezaanse kaas volgens de score ongezond zijn. Het land komt nu met een eigen voedingswaarde app en extra promotie van ‘made-in-italy’ producten.

Het logo van de Europese Nutri-Score heb je misschien al eens gezien op verpakkingen in de supermarkt. Het label met de scores van A tot E, werd in 2017 ingevoerd om de consument te informeren over de voedingswaarde van producten. Een product met A is dan gezond en E niet. Maar daar is nogal wat over te zeggen en dat doen de Italianen dan ook. Het logo werd in Italië zelfs verboden, tenzij er een duidelijke waarschuwing bij zou staan. Door de hoeveelheid vet en zout zouden volgens de Nutri-Score Parmaham, Pecorino of Parmezaanse kaas opeens ongezond zijn! Zelfs olijfolie scoort zeer matig.

De EU voerde wel een aanpassing door waardoor oliën en bijvoorbeeld noten beter scoren. Maar Cola-light zou nog steeds gezonder zijn dan olijfolie en dat klopt natuurlijk van geen kant. Een korreltje zout mag je dus gerust nemen als je het logo op je stukje Parmezaan ziet staan.

Nieuwe app voor 10 miljoen

Veel Italiaanse kazen zijn opeens ongezond volgens de Nutri-score. Dat komt door het vet- en zoutgehalte

De nieuwe minister voor landbouw zegt nu dat de regering geld uittrekt om een nieuwe app te ontwikkelen als tegenhanger van de Nutri-Score. Tevens komt er veel geld vrij om Italiaanse producten te promoten. Die worden namelijk ‘aangevallen’ is de stelling van een scala aan belanghebbenden. 100 miljoen wordt er in de begroting voor 2023 opgenomen. Zo’n 10 miljoen gaat er naar de bouw van de app.

De Nutri-Score zou volgens Europese plannen een vastgestelde norm en etiketteringssysteem voor voedsel moeten worden in alle lidstaten. Maar ook uit Frankrijk was er recent opnieuw verzet. De aanpassingen in de score hadden ervoor gezorgd dat sommige Franse kazen opeens een slechtere score kregen. In de wandelgangen verwachten ze dat het plan om de score in zijn huidige vorm door te voeren niet aangenomen wordt.

Kolossale fout

Tijdens de EU Agrifish vergadering van 21 november met alle ministers van landbouw, viel Francesco Lollobrigida de Nutri-Score opnieuw aan. Volgens hem moet een land zijn historisch gegroeide voedselsysteem behouden. De Nutri-Score is misleidend en schiet daarmee zijn doel voorbij liet hij weten. Het is vreemd dat bewerkte voedingsproducten een betere score krijgen dan bijvoorbeeld een natuurlijk product als wijn, aldus Lollobrigida.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken beschreef de Nutri-Score als “een kolossale fout die deel uitmaakt van een aanval op de mediterrane keuken. Het is schadelijk voor de gezondheid van burgers en consumenten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button