FilmKunst, film, muziekNieuws

Italië stuurt Io Capitano in voor Oscar

De Italiaanse filmindustrie Anica, heeft besloten dat de film Io Capitano van Matteo Garrone een poging gaat doen om een Oscar te winnen in de categorie beste buitenlandse film.

Io Capitano (‘Ik kapitein’) is een verhaal over Senegalese migranten en was de grote winnaar op het filmfestival van Venetië onlangs. De film won zo’n beetje alle prijzen. 23 januari 2024 weten we of de film doorgaat naar de volgende ronde waarin vijf films overblijven. 10 maart volgend jaar is de grote Oscaruitreiking in Los Angeles.

De commissie der wijze filmkenners, prees het vakmanschap waarmee de film is gemaakt en de manier waarop het universele verlangen naar vrijheid en geluk de intense hoofdrol speelt.

Io Capitano ging op 7 september in Italië in première en zonder twijfel kunnen we hem binnen niet al te lange tijd in Nederland en België zien. En over België gesproken. De film is mede geproduceerd door de Belgische publieke omroep RTBF.

Intens verhaal

Italië stuurt Io Capitano in voor Oscar

Het verhaal dat de bekende regisseur Matteo Garrone (Gomorra, Pinocchio ) zelf bedacht, is actueler dan ooit. Het gaat over de reis van twee jonge Afrikaanse mannen, Seydou en Moussa. Ze besluiten om vanuit Dakar naar Europa te reizen. Hun tocht door de woestijn, de verschrikkingen van de detentiecentra in Libië en de gevaren op zee, worden door Garrone pakkend in beeld gebracht. Wat we recent al eerder zagen bij de film Princess, is ook Io Capitano gemaakt zonder professionele acteurs.

Enkele dagen voor het festival in Venetië, liet Garrone met zijn hele cast en crew de film zien aan paus Franciscus.

Italië won elf keer een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. De laatste is alweer even geleden. In 2013 won La Grande Bellezza. E’ Stata la Mano Di Dio (The Hand Of God) van Paolo Sorrentino was er vorig jaar nog het dichtste bij, toen de film behoorde tot de shortlist van vijf. De Oscar won het toen alleen niet.

Nederland en België

Nederland stuurt Sweet Dreams (met Renée Soutendijk) van Ena Sendijarević in en België Omen van Baloji.

Bekijk de Italiaanse trailer

Italië stuurt Io Capitano in voor Oscar

Italië stuurt Io Capitano in voor Oscar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button