FilmKunst, film, muziekNieuws

Italië stuurt Fuocoammare in voor de Oscars

Gianfranco Rosi’s film Fuocoammare zal meedingen voor een Oscar voor beste buitenlandse film 2017. Dat maakte de Italiaanse filmorganisatie ANICA deze week bekend. Er waren zeven kandidaten voor de inzending. 

fuocoammare-poster-locandina-2016Geen Perfetti Sconosciuti dus die in november in Nederland gaat draaien en ook geen Lo Chiamavano Jeeg Robot die bij de Italiaanse filmprijzen dit voorjaar nog zoveel lof kreeg toegezwaaid. Fuocoammare is het geworden, ‘vuur aan zee’, een film van regisseur Gianfranco Rosi. De film is eigenlijk een documentaire over het eiland Lampedusa dat zo bekend is geworden vanwege de vele immigranten die er aankomen vanuit Afrika en de schrijnende taferelen die dat oplevert. De film is een mengeling van feit en fictie en laat het leven van de eilandbewoners zien en dat van de immigranten. Het eiland, dat ook erg populair is als vakantie-oord (het heeft een van de mooiste stranden ter wereld), ligt dichterbij Afrika dan het Italiaanse vasteland.

Het verhaal volgt onder andere Samuele Caruana, een twaalfjarige jongen die op het eiland woont. Samen met zijn vrienden speelt hij in de haven en op de rotsen. Hij is ongewild getuige van een van de grootste hedendaagse tragedies.
De regisseur verbleef anderhalf jaar op het eiland en zag dat het gewone leven voor de bewoners ook verder gaat.

Eerder dit jaar won de film de prestigieuze Gouden Beer op het festival van Berlijn. Gianfranco Rosi won al eerder een prijs met onder ander ‘El Sicario, Room 164’, een documentaire over een huurmoordenaar en met ‘Sacro Gra’. Daarmee won hij de Gouden Leeuw won op het Filmfestival van Venetië.

Fuocoammare is niet de eerste film die dit heikele thema aansnijdt. Vier jaar geleden zagen we in de film  Terraferma twee vissers wiens leven veranderde toen ze op open zee een bootje vol met Afrikaanse immigranten tegenkwamen.

Trailer van Fuocoammare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button