NieuwsSmakenWijn

Italië produceert naar verwachting weer meer wijn dan Frankrijk

Italianen zijn supertrots op de magnifieke kwaliteit van hun wijn en daarom steekt het nog wel eens dat de Fransen nog altijd meer aandacht krijgen en bekendheid genieten. Aan de kwaliteit ligt het in ieder geval niet en sinds enige tijd trekken er ook verschillende promotiecampagnes met succes de wereld over. De exportwaarde van de Italiaanse wijn is weer met 10% gestegen in 2013.

Ook met de productie in hectoliters ging het dit jaar goed. Naar verwachting passeert Italië Frankrijk weer als grootste wijnproducent ter wereld. Nu moet we eerlijk zeggen dat het vaak stuivertje wisselen is maar gegniffeld wordt er zeker bij de wijnmakers want volgens de laatste cijfers is ook Spanje de grote concurrent gepasseerd.

46 miljoen hectoliter is dan ook niet niks en experts zeggen dat ook de kwaliteit top is want de klimatologische omstandigheden waren prima. In november moeten alleen nog de Aglianico, Cabernet en Nerello druiven geplukt worden en dan weten de definitieve hoeveelheden. Na wat betreft het aantal liters twee hele slechte jaren die volgde op het topjaar 2010 (49,6 miljoen hectoliter), is de Italiaanse wijnsector weer gelukkig. Bijna alle regio’s zitten qua hoeveelheid in de plus. In de Abruzzen is zelfs 20% meer geoogst.Oorzaak

Dat Frankrijk steeds minder wijn produceert ligt onder andere aan de gedaalde consumptie in Frankrijk zelf als gevolg van strenge alcoholwetgeving. Promotie en gebruik van alcohol houdende dranken zijn inmiddels sterk gereguleerd. Maar Italië streeft Frankrijk ook op de wereldmarkt voorbij. Italiaanse wijnen doen het erg goed in Amerika, het grootste wijnconsumerende land van de wereld. Ook in de zogenaamde BRIC-landen, opkomende economieën als Brazilië, Rusland, India en China is men gek op Italiaanse wijn.

Lees meer over Italiaanse wijn op onze site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button