NieuwsSmakenWijn

Italië produceert weer de meeste wijn ter wereld!

De tweestrijd wie zich de grootste wijnproducent ter wereld mag noemen duurt al jaren en regelmatig is het stuivertje wisselen maar dit jaar staan de Italianen weer aan kop. De grote rivaal Frankrijk gaat dit jaar zo’n 46 miljoen hectoliter afleveren is de verwachting. Italië wint de wedstrijd met bijna 49 miljoen hectoliter. 

De cijfers werden vandaag in Brussel door de Europese commissie bekend gemaakt. De oogst leverde in Italië dit jaar maar liefst 13% meer op ten opzichte van 2014. In Frankrijk daalde de productie licht.

De weersomstandigheden spelen een grote rol. In onze gedrukte krant kon u bijvoorbeeld al lezen dat Italië de warmste julimaand sinds de metingen registreerde, het zal u tijdens de vakantie misschien niet ontgaan zijn. De klimaatverandering gaat in Italië extra hard blijkt uit onderzoek. Wijnboeren oogsten tegenwoordig gemiddeld al een maand eerder dan 30 jaar geleden.
Spanje scoort een derde plaats met 36 miljoen hectoliter gevolgd door Duitsland en Portugal.

De cijfers gaan dus over de kwantiteit en niet over de kwaliteit. Daar hebben we bijvoorbeeld uitgever Gambero Rosso voor die binnenkort weer bekend maakt wat de beste wijnen zijn van oogstjaar 2014. Via deze link de lijst met Italiaanse topwijnen van het jaar daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button