NieuwsSmaken

Pasta koken met het vuur uit

Water koken, pasta in de pan en zodra het water weer kookt het vuur uitzetten. Wordt je pasta dan gaar? Ja, zegt de Italiaanse Nobelprijswinnaar Giorgio Parisi. Hij zwengelde deze variant aan nu de energieprijzen door het dak gaan.

Belangrijk volgens de natuurkundige is om de pan goed af te sluiten met een stevige deksel. Het bericht op zijn Facebookpagina ging viraal, de Italianen geloofden er niets van. Bijval kreeg Parisi echter van de vermaarde chemicus Dario Bressanini. Die legde uit dat het echt kan. “Het is niets nieuws hoor. Al 200 jaar weten we dat pasta niet gaart door het pruttelende water maar door de temperatuur ervan. Die brengt de warmte over en gaart de spaghetti of penne uiteindelijk. Men is gewoon gewend om het water continu te laten koken en gebruikt vaak niet eens een deksel”.

Het opmerkelijke bericht heeft ervoor gezorgd dat veel Italianen nu aan het experimenteren zijn. We lezen in de reacties op Facebook dat het zetmeel in de pasta een temperatuur van 90 graden nodig heeft, dus het water moet niet snel afkoelen. De gaartijd zou maar een minuut langer zijn laten mensen weten.

Anderen komen met nog een interessante bespaartip door het water alvast op te warmen door een gevulde fles in zon te zetten.

Verder lezen we dat mensen die trektochten maken dit altijd al deden maar ook vissers. Die doen dat in het kader van de brandveiligheid op kleine bootjes.

Topkok: “Pasta wordt rubber”

In het hele land is men nu in discussie. Topkok Antonello Colonna plaatst de nodige kanttekeningen bij de bewering van de wetenschappers. Volgens hem is Parisi geen keukenprins. De pasta zou met deze manier van garen een rubberachtige structuur krijgen en dat is niet lekker, het wordt taaier, aldus Colonna. Hij kende het idee wel van vroeger toen in zijn jeugd de gasfles een keer op was tijdens het koken van spaghetti.

Anderen menen echter dat ze niets merken aan de kwaliteit als ze deze gaarmethode gebruiken. Een perfect resultaat zeggen sommigen.

300 miljoen kuub gas besparen

Italianen eten per persoon gemiddeld 23,5 kilo pasta per jaar, meestal gedroogd. Rekenwonders zeggen dat er voor één bord pasta 0,04 kuub gas nodig is. Als alle Italianen hun pasta op de Parisi-manier zouden klaarmaken, zou dat mogelijk 200 a 300 miljoen kuub aan gas kunnen schelen.

Korter koken

In onze gedrukte krant kan je lezen dat Barilla experimenteert met pasta die sneller gaart door er ribbels met een specifiek patroon in te drukken. Die zouden er ook voor zorgen dat pasta die gedroogd nog plat is, eenmaal in de pan transformeert naar de gewenste vorm. Doordat er in gedroogde vorm meer in een pak kan, scheelt dat dan ook weer energie voor het transport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button